Een half uurtje vakken vullen als beroepsoriëntatie

Zo’n 140 vmbo-leerlingen liepen gisteren in Amsterdam een Bliksemstage. De stages kunnen helpen verkeerde beroepskeuzes te voorkomen.

Of ze ook zo’n Albert Heijn-jasje aan mogen, vraagt Junior. Die heeft assistent-bedrijfsleider Remco Mulder van de supermarkt naast de Dam helaas niet voor ze. Hij geeft de vmbo-scholieren wel een donkerblauw schort. Brugklassers van College de Meer uit Amsterdam-Oost deden gisterochtend een Bliksemstage om zich te oriënteren op toekomstige beroepen.

Junior (13) en Abdur (13) gaan vakken vullen. Het blijkt moeilijk om het juiste schap voor de zakjes drop te vinden. Abdur: „Waar is die shit?” Junior: „Rustig aan met je taalgebruik.” Abdur wil boekhouder worden. Een vriend van zijn vader is dat ook. Hij doet de boekhouding voor zijn vaders schoonmaakbedrijf. Junior wil geen boekhouder worden maar accountant, net als zijn broer.

Ruim 140 vmbo-leerlingen liepen gisteren in Amsterdam een Bliksemstage op uiteenlopende plaatsen als hotels, een kledingwinkel en een bejaardentehuis. Het afgelopen schooljaar gingen meer dan 6.000 leerlingen van basisscholen en vmbo-scholen ze voor.

De stages, ook al zijn ze kort, kunnen verkeerde keuzes helpen voorkomen. Projectleider Bliksemstages bij initiatiefnemer Campus Nieuw West Marieke Bakema geeft een voorbeeld: „Een meisje was vastbesloten dat ze de administratieve richting wilde doen. Na haar Bliksemstage bij een administratief bedrijf bleek dat ze dat werk heel saai vond.”

De stages verbreden ook de wereld van de kinderen, die vaak hun wijk niet uitkomen, volgens Bakema. Ze laten zien wat allemaal mogelijk is.

Zakia (13) staat achter de kassa bij de ’To Go’-balie te wachten op klanten. Ze had best zin om op Bliksemstage te gaan, al mocht ze de plek niet zelf kiezen. Ze weet al wat ze later wil gaan doen: „Ik wil werken in een apotheek, want ik help graag mensen.” Ze wilde graag even als caissière werken, maar daar moet je officieel zestien voor zijn. Bij de balie mag het toch.

Campus Nieuw West, een vereniging van bedrijven en instellingen, begon vijf jaar geleden met de korte stages. Stadsvernieuwing in de achterstandswijk Nieuw West vormde de aanleiding. Bakema: „De initiatiefnemers vonden dat er naast het platgooien van gebouwen ook op sociaal gebied iets moest gebeuren.” De jeugd, potentiële werknemers, vormde een logische doelgroep. Regelmatig raken kinderen enthousiast voor het bedrijf waar ze even mogen meehelpen, weet Bakema. Zakia lijkt het ook wel wat, een bijbaantje bij een Albert Heijn-winkel. Niet deze, want die is te ver van huis. Maar eentje in de buurt ook niet, want „daar ken ik iedereen”.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden