Een half kind te weinig

Het zal de meesten zijn ontgaan, maar donderdag werd de Internationale Dag van het Gezin gevierd. Nou ja, gevierd. De winkels lagen niet vol met fleurige Gezinssurprises, er werd nergens een Gezin door alleenstaanden in het zonnetje gezet en Rouvoet deelde geen oorkondes of erepenningen uit.

Wim Boevink

De minister van Jeugd en Gezin deed wel iets anders. Hij liet een congres organiseren –voor professionals in opvoedings- en gezinszaken– over ’de kracht van het gezin’.

De congreslocatie was een bijzondere: het Nieuw Land Erfgoedcentrum in Lelystad – een museum over het ontstaan van de Flevopolder, met veel overwinning op het water en een van de drooggelegde zeebodem geraapt scheepswrak. Naast het centrum ligt de Bataviawerf, waar een tweede VOC-schip wordt nagebouwd.

We bevonden ons dus zogezegd aan de kust van een gesteriliseerde zee waar ze vergane schepen reanimeren.

Ik zie er graag de hogere symboliek van in, maar het gezin behoeft geen reanimatie en de omgeving waarin het zich bevindt is allesbehalve steriel. In zijn inleiding voor een zaaltje met tachtig, in meerderheid vrouwelijke specialisten zei de minister dat het gezin als leefvorm overeind is gebleven. En al is het met al die scheidingen en samenlevingsvormen minder traditioneel samengesteld, „het gezin is zo vitaal als wat.” Het ging erom de samenleving gezinsvriendelijker te maken, zei de minister. Want vrouwen krijgen gemiddeld een half kind minder dan ze naar eigen zeggen zouden willen en dus klopt er misschien iets niet met de randvoorwaarden, met de combinatie van arbeid en zorg. „Voor veel vrouwen is het niet eenvoudig daartussen een goede balans te vinden”, zei de meevoelende dagvoorzitter Gijs Wanders. „En voor veel mannen”, mompelde de zaal bozig.

Er was een senior economist die vertelde dat in Duitsland een derde van de veertigjarige vrouwen nog kinderloos is, anders dan in Frankrijk dat een ’pro-natalistisch’ beleid voert. Cultuursocioloog en trendwatcher Carl Rohde zag rond het moderne gezin vooral veel stress. Hier veerde de zaal op, en ik ook, want dat herkennen we. Zelf gunde ik in mijn samengesteld trendgezin twee vrouwen een half kind te weinig, want die stress, die is zo al groot genoeg. ’Werkende man en werkende vrouw zoeken rustgevend kind voor in het weekend’ gaf Rohde het dilemma weer.

Een geren en een gejakker is het, meneer de minister, vooral voor de vrouwen, dat is waar, we zijn tegenwoordig al blij dat we even in de file mogen staan, met de iPod in onze oren, en een slobberontbijt uit zo’n zuigzakje, en in Amerika zeggen ze al: sleep is the new sex en gaan vrouwen voor hun rust weer borduren in hele hippe knitting bitches clubs.

Een weekend geleden fotografeerde ik nog een idylle in een fort bij Utrecht. Ontspannen gezinnen in het gras. Het leken de jaren zeventig wel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden