Opinie

Een hakloze vrijdag zou een bevrijding zijn

In bedrijfsleven, politiek en media zijn hoge hakken niet meer weg te denken. Beeld afp
In bedrijfsleven, politiek en media zijn hoge hakken niet meer weg te denken.Beeld afp

JESSICA DE JONG   Hoge hakken zijn voor de topvrouw een dwingend kledingvoorschrift, maar waarom eigenlijk, vraagt schrijfster Jessica de Jong zich af.

Jessica de Jong

Van eurocommissaris Neelie Kroes en topvrouw Herna Verhagen van PostNL tot AFM-baas Merel van Vroonhoven: carrièrevrouwen verschijnen op steeds hogere hakken (minstens tien centimeter!) op hun werk. Zonder naaldhak komen ambitieuze vrouwen kennelijk niet ver.

Dit ongeschreven kledingvoorschrift - de trendsetter voor deze van oorsprong mannelijke schoenmode was de Franse zonnekoning Lodewijk XIV - getuigt immers van een lichte carrièredwang.

Wie wel eens op de Zuidas heeft rondgelopen tussen de hoofdkantoren van banken en advocatenfirma's, kan niet ontkennen dat het hakkenvirus in het bedrijfsleven wijdverspreid is. Ook in de politiek zijn hakken niet meer weg te denken. En in de media: sinds de nieuwslezers van de NOS niet meer mogen zitten, zien we op die zender steevast stilettohakken voorbij komen.

Met andere woorden: een geslaagde vrouw moet op hakken kunnen lopen. Lukt dat niet, dan moet ze maar veel oefenen. Het dragen van een stropdas is dan toch een stuk minder vermoeiend.

Hakloze ministers
Wat zou het een bevrijding zijn als er een tegenoffensief kwam, bijvoorbeeld in de vorm van een hakloze dag. Ik zie het beeld voor me van de vijf vrouwelijke ministers Edith Schippers, Melanie Schultz, Jeanine Hennis, Lilianne Ploumen en Jet Bussemaker die een hakloze vrijdag invoeren tijdens de wekelijkse ministerraad. Door eens per week op lage hakken de pers te woord te staan, zouden de vijf politici een duidelijk statement maken.

Nu lijken alleen de hele groten zich nog een lage hak te kunnen permitteren. Bondskanselier Angela Merkel is voor zover bekend nooit op naalhakken betrapt. Presidentsvrouw Michelle Obama draagt graag platte schoenen, net als de voormalige Franse presidentsvrouw Carla Bruni. Naar verluidt is dat om niet boven hun man uit te torenen, dat dan weer wel.

In het bedrijfsleven zijn er de voorbeelden van topvrouw Nancy McKinstry van uitgeverij Wolters Kluwer, die pumps draagt met een lage hak. Topbelegger Angelien Kemna van pensioenfonds APG is evenmin besmet met het hoge-hakkenvirus.

Nederlandse vrouwen hebben de hoge hak niet per se nodig. Ze behoren met hun 169 centimeter gemiddeld tot de langste vrouwen ter wereld. De gemiddelde Nederlandse man is 180 centimeter; als ze hem recht in de ogen willen kijken, moeten ze inderdaad een hak van tien centimeter aan. Maar als ze vergaderen, kunnen die pumps best uit.

Naaldhakken versterken zeker je sexappeal, maar ze zitten niet lekker. Actrices Sarah Jessica Parker en Victoria Beckham ondervonden ernstige voetproblemen. Er zijn zelfs vrouwen die de bal van hun voeten laten opvullen met een 'botoxkussentje' tegen de pijn. Het modeblad Vogue pleitte in 2009 al voor platte schoenen.

Barbiepop
Begrijp me niet verkeerd: met hoge hakken kan een topvrouw zich onderscheiden. De Argentijnse president Cristina Kirchner valt op door zich als een barbiepop te kleden in een machowereld. Topvrouw Marissa Mayer van internetgigant Yahoo doorbreekt met haar modieuze verschijning het vooroordeel onder techneuten dat een aantrekkelijke vrouw niet slim is.

Maar de ene topvrouw is de andere niet. Waar pumps en gelakte nagels bij Neelie Kroes wel werken, leidt het bij andere topvrouwen af. Toen onlangs bestuursvoorzitter Herna Verhagen van PostNL koning Willem-Alexander het eerste exemplaar van de nieuwe postzegel overhandigde, was ik geneigd te denken: wat draagt ze enorm hoge hakken, als ze maar niet valt!

Het getuigt van lef als een topvrouw minder voorspelbaar durft te zijn en een ambitieuze vrouw uitstraalt: ik ben authentiek. Ik kies mijn eigen outfit. In een tijd waarin burgers soberheid waarderen, kan dat juist goed werken. Zeker in het bedrijfsleven en de politiek.

Jessica de Jong: journalist en schrijver van het boek 'Vrouwen zijn gelijk aan mannen (behalve in de directiekamer)'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden