Een grotere attractie dan de kermis

reportage Honderden toeschouwers zien hoe gestrande garnalenboot bij laatste poging wordt weggesleept

MICHAEL RAMAKER

PETTEN - Met één felle ruk was het gebeurd. Onder het gejuich van honderden toeschouwers werd de gestrande Belgische garnalenboot Z75 om kwart over zes gisteravond voor de kust van Petten weggesleept. Het leek allemaal zo eenvoudig te gaan, maar bergingsbedrijf Mammoet had de afgelopen dagen een hele kluif aan de operatie.

"Eigenlijk is het maar een klein bootje zeg", roept Gerrit Berenpoot. Hij is vanuit Heerhugowaard naar Petten komen fietsen om het vissersschip langs de kust te zien liggen. Het spektakel valt hem tegen: "Je zou zeggen dat ze hem zo zouden kunnen optillen." De werkelijkheid is anders. De kotter, die zo'n 475 ton weegt, lag zo hoog op de dam dat er nauwelijks beweging in te krijgen viel.

De Z75 strandde woensdagnacht bij Petten nadat er een visnet in de schroeven was gekomen. Het schip, dat sindsdien schuin op een strekdam lag, werd in een paar dagen tijd een ware trekpleister. Honderden toeschouwers kwamen gewapend met camera of verrekijker naar het afgezette stuk strand om een kijkje te nemen. De opkomst op de dorpskermis van Petten viel erbij in het niet; de boot bleek een veel spannendere attractie.

Mariska en Janet uit Oostzaan zagen gisterochtend op teletekst dat het mooi weer zou worden. Ze zetten de klapstoeltjes achterin de auto en reden samen met de kinderen naar Petten. "Er waren al plannen om hem vanochtend weg te trekken, dus we wisten niet eens of we op tijd zouden zijn", aldus Mariska. Ze moet even gniffelen. "We werden op de dijk uitgelachen toen we met onze stoeltjes aankwamen. Maar we zijn blij dat we ze meegenomen hebben, het is toch heel bijzonder om te zien."

De Z75 wegslepen bleek een complexe operatie. Bergingsbedrijf Mammoet probeerde sinds zondag de kotter vlot te trekken. Dat liep bepaald niet succesvol. "Tijdens de eerste poging is de sleepverbinding gebroken doordat de bolders waaraan de sleepdraad was vastgemaakt aan boord van de kotter zijn afgebroken van het dek", zegt Lia van Dijke, woordvoerder van Rijkswaterstaat namens Mammoet.

De veranderde windrichting was volgens Van Dijke een extra belemmerende factor voor de operatie. De kotter was hoog op de strekdam gestrand vanwege een sterke noordoostelijke wind, die het water tegen de kust aanduwt. Maar daarna begon de wind uit het zuiden te waaien. "Vanaf het moment dat wij opdracht hebben gekregen, heeft er steeds een zuidelijke wind gestaan", aldus Van Dijke. "Daardoor is de waterstand bij de kust van Petten lager. Dat betekent dat er, zelfs bij vloed, weinig water onder de kiel van de boot staat. De berger moet dus de volledige massa van het vaartuig van de dam trekken."

Toch was de boot na de laatste sleeppoging al een stuk gunstiger komen te liggen. Dankzij het laatste springtij stond het water extra hoog. En dat maakte de laatste poging - vandaag is het geen springtij meer - succesvol.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden