Een groter WK moet kleine landen lokken

Van Praag zoekt steun bij kleine Fifa-leden, en wil Sepp Blatter aanstellen als zijn adviseur

Een groter WK, het geld naar voetbal 'in zijn zuiverste vorm' en zo min mogelijk naar randzaken, bestrijding van matchfixing, en meer transparantie. Dat - het eerste doorzichtig, het tweede vrij hol en het derde en vierde voor de hand liggend - zijn de eerste programmapunten in de campagne van Michael van Praag voor het voorzitterschap van de Fifa.

En hij zou nog iets willen: Sepp Blatter als adviseur.

In het Olympisch Stadion, waar Van Praag zijn kandidatuur toelichtte, werd gisteren bovenal duidelijk dat de diplomaat niet voor de confronterende strijd zal kiezen. Zoals hij al vaker had gedaan, bezwoer Van Praag dat hij persoonlijk niets tegen Blatter heeft. Van Praag zou de Fifa willen 'moderniseren' en 'normaliseren'. "Iemand die het gezicht van het slechte imago is geworden, kan niet ook het gezicht van een moderniseringsoperatie zijn", zei hij. Maar adviseur dus wel.

In een ander opzicht distantieerde Van Praag zich wel van Blatter, die voor zijn vijfde termijn wil opgaan. Van Praag (67) stelde klip en klaar dat hij de wereldvoetbalbond slechts één termijn van vier jaar zou willen leiden, om dan ruimte te maken voor een nieuwe generatie.

Hij weet zich verzekerd van de steun van de bonden van België, Zweden, Schotland, Roemenië en de Faeröer-eilanden, en uiteraard die van de KNVB - voorlopig geen indrukwekkend rijtje. "Wij zijn een klein land, ik zocht naar kleine landen", zei Van Praag.

Die paait hij met een WK met meer deelnemers, alsof het voetbal daarmee in kwalitatief opzicht gediend kan zijn. "Het is zo zielig dat de landen van Oceanië nooit kunnen meedoen", zei Van Praag zelfs, met in dezen een tactiek die in weinig lijkt te verschillen van het winnen van kleine zieltjes door Blatter.

Uiterlijk vandaag dienen uitdagers het bewijs van de vereiste steun van vijf landen te overleggen. Gisteren meldde plots ook de Portugese oud-voetballer Luis Figo zich als kandidaat. Hij zou voldoende worden gesteund, evenals de Jordaanse prins Ali bin al-Hussein, die merkwaardig genoeg Engeland op zijn hand zou hebben. Betwijfeld wordt of de Fransman Jérôme Champagne aan de eis kan voldoen.

Of de ogenschijnlijke Europese verdeeldheid niet onhandig is in de strijd met de machtige Blatter? "Maakt u zich daar niet druk om", zei Van Praag. "Het is goed om meerdere geluiden te horen." En of hij kansloos is? "Kleine clubs kunnen in voetbal van grote winnen."

Zijn campagne wordt graag door de KNVB bekostigd. "Het is belangrijk dat het debat over de toekomstige Fifa is geopend", sprak bondsdirecteur Bert van Oostveen.

En o ja, Blatter als adviseur. Zo had Van Praag het bedacht: "Dat ik met hem langs zijn landen zou gaan en dat hij daar zou zeggen dat het een goed idee is dat ik hem opvolg, en dan heb ik in één klap al die stemmen."

Daarna zou Blatter onder de vleugels van Van Praags Fifa goed mogen doen met een stichting voor kansarme kinderen.

Blatter wees het aanbod af. Maar het blijft staan, zei Van Praag.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden