’Een groter Gaza in ruil voor nederzettingen’

amsterdam – - De voormalige Israëlische premier Ehoed Olmert wilde de Palestijnen honderd vierkante kilometer Israëlisch grondgebied in de buurt van de Gazastrook geven in ruil voor nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever. Dat heeft de krant Ha’aretz gisteren gemeld.

Het was een van de mogelijkheden die vorig jaar september tijdens de onderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen aan bod zijn gekomen. Dat overleg liep uiteindelijk op niets uit en Olmert werd gedwongen vervroegd op te stappen, omdat hij beticht werd van corruptie en fraude. Het proces tegen hem begint binnenkort.

Olmert wilde ook nog eens 227 vierkante kilometer land bij de Westoever, waarvan het grootste deel tot het woestijngebied Judea behoort, overdragen. In ruil wilde hij 6,3 procent van de Westoever, waar 75 procent van de Joodse kolonisten woont, bij Israël voegen.

Volgens Ha’aretz zou Abbas niet hebben gereageerd op de voorstellen die Olmert hem verleden jaar september had gedaan, de maand dat Olmert gedwongen opstapte als partijleider. Olmerts doel was de grote nederzettingenblokken vlak aan de grens te behouden, en de meer afgelegen nederzettingen in de Jordaanvallei en de heuvels te ontruimen. Daarnaast zou er een corridor komen tussen Gaza en de Westoever, die tezamen de Palestijnse staat zouden vormen. Olmerts nieuwe grens komt in grote lijnen overeen met het traject van de Muur/Hek die Israël deels op Palestijns gebied heeft gebouwd.

Tot nu was de inhoud van het overleg behoorlijk geheim gehouden, maar nu lijken de partijen uit de school te klappen. Woensdag lichtte Abbas al een tipje van de sluier op in een interview met de Israëlische krant Ha’aretz. Daarin stelde Abbas dat een akkoord binnen zes maanden alsnog haalbaar is. Hij zei de Israëlische minister van defensie Barak te hebben voorgesteld een feitelijke bouwstop uit te voeren, zonder dat hij die officieel hoeft uit te roepen. Hoewel het overleg tussen de partijen is gestaakt, blijkt uit zijn woorden dat er achter de schermen regelmatig contact is.

Over zijn gesprekken met Olmert, vertelde hij: „Olmert liet me een kaart zien en ik nam er een van ons mee. En zo ging het door. Wij stemden in dat 1,9 procent (van de Westoever - red) naar jullie zou gaan. Olmert eiste 6,5 procent. We hebben dat overleg nooit afgerond. We onderhandelden als in de bazaar.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden