Eén grote familie

Harmen van Dijk is redacteur van Tijd. Wekelijks bespiegelt hij de levens van beroemde mensen in Nederland en ver daar buiten. Reacties naar: h.vandijk@trouw.nl

Er wil nogal eens een huiselijk sfeertje hangen bij 'De Wereld Draait Door', met louter bekende gezichten aan tafel. Papa Matthijs snijdt steevast de onderwerpen aan, tante Claudia lacht net iets te hard om een grap. Verderop zit oom Nico te mopperen en Alexander, het pienterste neefje, gaat weer helemaal op in zijn nieuwste gadget. Als je geluk hebt, draait toffe ome Chiel plaatjes.

Afgelopen week werd de sfeer ronduit familiair; zat de wakkere presentator daar nu te praten met actrice Halina Reijn die gelukkig veilig was teruggekeerd uit Rusland, of was dit een onderonsje tussen een vader en de allerbeste vriendin van de nieuwe geliefde van zijn zoon?

Dit soort afleidende gedachtes heb je doorgaans alleen als je de geruchten een beetje volgt die over internet en in de bladen gonzen. Maar nu kon het ook kijkers overkomen die niet toevallig wat hadden zitten muisklikken of bladeren in een wachtkamer: Kees van Nieuwkerk, de zoon van, is de nieuwe liefde van Carice van Houten, de allerbeste vriendin van. Ze waren heel zichtbaar en officieel samen op de rode loper van het Nederlands filmfestival. Carice als een routinier, relativerende oneliners rondstrooiend tussen de journalisten achter de afrastering. Kees wat onzeker, maar ook gretig. En ongetwijfeld trots, want je mag gezien worden met onze succesvolste actrice. Matthijs was er natuurlijk ook en gekke bekken trekkend poseerden ze nog even met z'n allen voor de fotograaf van Privé.

Kees had het trouwens eerder al niet helemaal voor zich kunnen houden. In zijn column repte hij al over een 'heel mooi meisje' dat hij had ontmoet. Ja, hij heeft al jaren een column in de Viva, 'over de zoektocht naar zichzelf'. En heus niet omdat hij de zoon is van Matthijs.

We kennen dat allemaal wel als we verliefd zijn: het ene moment wil je het nog even stil houden, het andere wil je het van de daken schreeuwen. En als je vreselijk bekend bent, of slechts een beetje, dan is dat allemaal nog ingewikkelder. Beste vriendin Halina ondervond hetzelfde. Ze werd bestookt met vragen of voetballer Edgar Davids haar nieuwe liefde is. Daarover wilde ze absoluut niets zeggen. Maar in haar column in de Vlaamse krant De Morgen beschreef ze diezelfde week dat 'allesoverheersende, verraderlijke' gevoel: 'Domineer me, bemin me, geef me een fix'.

En dan nog even antwoord op de vraag die intussen op uw lippen brandt: ja, die Kees is een stuk jonger dan Carice. Hij is 25, zij is 37. Maakt dat van Carice een cougar, zoals de bladen schrijven? Geenszins. Een cougar - Engels voor poema - is een vrouw van minstens veertig die haar klauwen zet in een twintiger. Heleen van Royen voldoet aan die kwalificatie. Zij, 48 jaar, sloeg Bart Meeldijk aan de haak - de 26-jarige drummer van de band Rigby. Patricia Paay, die deze week een programma over cougars lanceerde op de zender TLC, vormt natuurlijk haar eigen buitencategorie. Ze heeft weliswaar een 35 jaar jongere vriend, maar ze is al 64. En cougars zijn maximaal 60 jaar oud. Vrouwen als Patricia worden wel jaguars genoemd.

Enfin. De motieven van Carice zijn volgens de bladen heel anders. Zij zou niet zozeer een jonge vriend willen, maar een kind. Beter gezegd: ze wil moeder worden. Of de jonge Kees al aan kinderen toe is, betwijfelen diezelfde media. En ook niet onbelangrijk: is Matthijs al klaar om opa te worden?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden