Een Groninger zonder gas, da's pas slim...
In Groningen liggen ze geregeld te schudden in hun bed. Omdat wij met z'n allen zo graag gas in onze verwarming opstoken. Groninger Will Eisinga liet zijn gas afsluiten. Een prachtig statement, en nog financieel slim ook.
De vorige aflevering in deze korte serie over warmtepompen schreef ik over Jan Treur in Heiloo. Die doet ook alles met stroom, inclusief autorijden, en haalt die stroom uit 29 zonnepanelen. (Dat blijken er overigens zes teveel, hij houdt nog flink wat stroom over...) Jan investeerde 30.000 euro om (meer dan) 'energieneutraal' te worden.
Will deed het met minder dan de helft: 12.500 euro, en heeft nu een jaarlijkse energierekening van nul euro. Maar: hij rijdt daarmee nog geen auto en is ook nog niet écht energieneutraal.
Nul euro per jaar
Will Eisinga schafte twee jaar geleden voor 6000 euro zonnepanelen aan die per jaar zo'n 4000 kWh aan stroom opleveren. Jan stak 15.000 euro in zijn 29 panelen. Dus dat verklaart al een flink deel van het verschil. Daarnaast stak Will 6500 euro in zijn warmtepomp met toebehoren en installatiekosten, terwijl Jan daar ook 15.000 in investeerde. Maar dat was dan weer inclusief onder meer een aangepaste radiator.
Will was het er in eerste instantie niet om te doen helemaal energieneutraal te worden, maar meer 'financieel neutraal'. Hij komt in het eerste volle jaar waarin zonnepanelen en warmtepomp functioneren op een verbruik van zo'n 5600 kWh (en dus 0 kubieke meter gas). Zijn panelen dekken pakweg 4000 kWh van zijn verbruik en hij moet dus nog zo'n 1600 kWh 'nabetalen'. Maar: hij krijgt, net als iedere andere stroomverbruikende consument, 385 euro heffingskorting terug. En als je die twee tegen elkaar wegstreept, houdt Will een rekening over van pakweg 0 euro!
Will rekent voor zijn warmtepomp met een zogeheten COP van 4, dat wil zeggen dat hij met 1 kWh stroom omgerekend 4 kWh aan warmte produceert. Dat is gunstiger dan de COP van 3 waarmee Jan Treur in Heiloo rekent. Of de waarheid over meerdere jaren gemiddeld in het midden zal liggen, moet nog blijken. Maar over het eerste jaar komt Will met zijn stroomverbruik lager uit dan begroot (wat natuurlijk mede aan de zachte winter is te danken).
In 5 jaar terugverdiend
Hoeveel Will precies bespaart dankzij zijn 12.500 euro aan zonnepanelen en warmtepomp, is niet precies aan te geven. Over 2010 had hij een energierekening van zo'n 3000 euro. Maar sindsdien heeft hij veel oude huishoudelijke apparaten vervangen door energiezuiniger versies, en zijn er in huize Eisinga alleen nog maar superzuinige ledlampen te vinden. Dat drukt ongetwijfeld de stroomrekening met vele honderden euro per jaar.
Als we de energierekening van 2010 daarvoor corrigeren naar pakweg 2500 euro, en we nu van 0 euro kunnen uitgaan, ook in minder zachte winters, dan verdient Will zijn 12.500 euro terug in welgeteld 5 jaar! Strikt genomen moet je nog renteverlies over die investering meerekenen, maar daar staat dan weer belasting, inflatie en verhoging van gas- en stroomprijs tegenover.
Will rekent ook nog op een andere manier: hij schrijft zijn systeem af in twintig jaar, wat niet onredelijk lijkt. Dan heeft hij een afschrijving van 625 euro per jaar bij een energiebesparing van 2500 euro. Dat is dus een schitterend rendement! En een kleine 2000 euro per jaar aan extra bestedingsruimte...
'Geen fossiele brandstof meer verstoken en nog een paar duizend euro per jaar toe ook! Ik begrijp niet waarom niet veel meer mensen dit zo doen', aldus de enthousiaste Groninger. Hij heeft de smaak te pakken. Hij gaat nog meer fossiele brandstof besparen. Daarover volgende keer meer.
Andere oplossing?
Hebt u het gas ook laten afsluiten? En hebt u dat weer anders opgelost dan Jan en Will? Laat het me weten, dan kan ik daar misschien ook aandacht aan besteden.
undefined