Een groenteburger bij McDonald's

Een groenteburger, glutenvrije broodjes en tabellen met daarop de voedingswaarde. Ra, ra waar vind je dat? Niet in die hippe biologische snackbar, en ook niet de kantine van het verantwoorde sportcentrum maar in de McDonald's. De Amerikaanse snackgigant werpt zich steeds meer op als bewaker van onze gezondheid. Daarom mailt een van de voorlichters of ze 'iets tegen me aan mag houden': de introductie van een glutenvrij broodje.

Dat maakt nieuwsgierig. Hoe smaakt zo'n broodje? Er doen opmerkelijke geruchten de ronde over de McDo. Zo zouden ze een groenteburger hebben om vegetariërs tegemoet te komen.

Een groenteburger in een glutenvrij broodje, dat moet wat zijn. De ervaringen met het gouden-bogenbedrijf zijn niet positief, maar iedereen heeft recht op een nieuwe kans. Zeker met groenteburgers.

Helaas blijken die beestvrije schijven niet in elk filiaal verkrijgbaar. De meest nabije plek is Tilburg-zuid, op zo'n triest industrieterrein. Het niet-meer-kleinste-Thijssentje gaat mee, die rekent de Mac tot zijn favoriete hangplekken.

Het is druk bij de balie. De zon valt binnen door grote ruiten, gezinnen met jonge kinderen koesteren zich in de warmte. Achter de balie ontstaat lichte verbazing. Een groenteburger?

"Die moeten we even maken, meneer", zegt een beleefde medewerkster. "Dat duurt drie minuten."

'Maken' betekent in dit geval: ontdooien. gelukkig hebben we de tijd. Kan het op een glutenvrij broodje?

Nu is de consternatie compleet. Welke glutenvrij broodje? In heel het Tilburgse filiaal zijn die onbekend.

Na drie minuten verschijnt het McDonald's-burger-broodje met de gebruikelijke groenten als tomaat en sla, maar niet de bruine siliconen schijf die bij McDonald's doorgaat voor hamburger. In tegendeel, het is een plak met de korst van een kroket, als voorheen de McKroket. De McKroket was notoir oneetbaar. De McVega is dat niet. Er zit wortel in, en paprika, knapperige boontjes en erwtjes met bite. Het korstje knappert. Zelfs het niet-meer-kleinste-Thijssentje vindt hem, nu ja: eetbaar. Voor 3,35 euro - vijftien cent goedkoper dan de standaard BigMac.

Ik vind het ook lekker. Dat wil zeggen, ik vind het idee van een groenteburger lekker. En de groente ook. En het korstje. Alleen die kruiden. Niet omdat ik wil zeuren, niet omdat ik aan McDonald-bashing wil doen. Maar door de kruiden smaakt het een beetje, alsof het al een keer eerder is gegeten.

Jammer, jammer. Het is zo'n goed idee. En de McWrap bewijst dat het wel degelijk kan: smakelijk eten van McDonald's. Maar ja, daar zit kip in.

Om de kritiek wat te compenseren gaan we vervolgens op eetspeditie naar andere Amerikaanse fastfoodketens, om te beproeven wat zíj aan vegetarisch spul verkopen.

Voor de Kentucky Fried Chicken is het antwoord simpel: niets.

Anders ligt dat bij de Burger King. Die houdt er een tussenweg op na: geen burger, wel kaasnuggets, en uiringen. Uiringen zijn natuurlijk een bijgerecht, maar die nuggets, die smaken: een zacht krakend korstje met druipende vulling van mozzarella en wat paprika in het midden, die nog een vaag prikje van peper heeft. Tien voor de prijs van een whopper, broodje zelf meenemen.

Het raadsel van de glutenvrije McBroodjes is overigens snel opgelost. McDonald's heeft ze wel. Echt. Bij vier vestigingen, op proef. En als die slaagt, komen ze in een aantal vestigingen meer.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden