Een griezelig beeld: IS straks in Rome?

De ene gruweldaad volgt de andere op. We hadden de jihadistische aanslag in Kopenhagen nog op ons netvlies of we zagen alweer de volgende terreuractie: de onthoofding van 21 Koptische christenen op het strand van Libië. De tv-kijker kon kiezen tussen huilende en biddende Denen of huilende en biddende Egyptenaren.

En dit is nog maar het 'begin', waarschuwden oorlogsjournalist Hans Jaap Melissen en Koptisch-Egyptisch politicologe Monique Samuel in 'Jinek'. "IS weet met een beperkt aantal strijders maximaal effect te bereiken", sprak Melissen. "Door angst te zaaien bereiken ze hun doel. Eén onthoofdingsfilmpje is goed voor de ontvolking van een hele stad." Hij vergeleek het met een franchisesysteem: ze nemen een gebied in en planten hun vlag.

Samuel: "IS zit niet alleen in Irak, Syrië en Libië. Ze zitten in Parijs, Kopenhagen en Den Haag. Dit is een kruistocht, waarin uiteindelijk het Westen zal worden aangevallen. Te beginnen met Rome, centrum van het christendom en de Europese beschaving." Het waren woorden die de kijker aan de stoel vastnagelden.

Zelfs het anders altijd zo gelijkmoedige Journaal leek geschrokken van de euforische IS-beul op het strand van Libië: "We staan ten zuiden van Rome!" Italië-correspondent Rop Zoutberg: "Deze uitspraak is hier als een mokerslag aangekomen. Een kalifaat aan de Middellandse Zee, amper driehonderd kilometer van Italië verwijderd!"

Op tv zoeken deskundigen ondertussen naarstig naar verklaringen voor het oprukkende kwaad. De analyse is gelijkluidend: het is de schuld van het Westen. De Britse schrijfster Karen Armstrong zei het vorige maand in 'Buitenhof', arabiste Laila al-Zwaini herhaalde het pas in 'IkonHuis', en 'MO Actueel', een programma van de Moslimomroep, borduurde er zaterdag op voort. "Het Westen heeft deze eeuw veel agressie gepleegd in islamitische landen", zei Abou Hafs van Platform Bewust Moslim, "en moslims voelen zich geroepen hun broeders te hulp te schieten."

Of het echt 'allemaal de schuld van het Westen' is, kan ik niet goed beoordelen, en ik geloof ook niet dat dat de taak is van een tv-recensent. Wat ik wél kan beoordelen is hoe op dit soort uiteenzettingen wordt gereageerd, namelijk niet. Als Armstrong, een ex-non, zegt dat islamitisch antisemitisme niets met de islam maar alles met het christendom en de staat Israël heeft te maken, blijft het stil bij Pieter Jan Hagens.

Zelfs als deskundigen zichzelf klemzetten in cirkelredeneringen, hoor je geen kritisch weerwoord. Zoals maandagavond in 'EenVandaag'. Eerst verkondigde terrorisme-expert Loretta Napoleoni dat als het Westen Saddam Hoessein niet had weggestuurd en straks wellicht Assad, er nooit een kalifaat was gesticht.

Om daar in één adem aan toe te voegen dat 'het Westen voortdurend meedogenloze dictators heeft verwelkomd en deals met hen heeft gesloten'. Zo bezien lijkt slechts één conclusie mogelijk: wat het Westen ook doet, het is altijd verkeerd. Maar van 'EenVandaag' kwam geen tegengeluid.

Loretta Napoleoni was wel een beetje bang geworden voor IS, zei ze. Geen wonder. Ze is Romeinse. Ook ik ging bevreesd naar bed. Zou het ondenkbare straks mogelijk worden? Een door IS geketende paus in de straten van Rome?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden