Een Griekse tragedie in Turijn. Ook gij schaatsenrijdster?!

Ach, die mooie, schone sport. Dichterlijk haast. Lees het gedicht ’Schaatsenrijder’ van Achterberg: ’Over zijn strenge cirkels heen gebogen / eigent hij zich de middelpunten toe. / Hun trots bezit staat in zijn harde ogen./ Hij wordt de mathematica niet moe’.

Maar geen koe zo bont of er zit wel een vlekje aan, luidt een gezegde dat net zo Nederlands klinkt als het schaatsenrijden zelf. Zou Jaap Eden het wel altijd eerlijk hebben gedaan, zich nooit eens hebben laten duwen of trekken? Juist nu het weer begint te vriezen en de heroïek van ons nationale tijdverdrijf eindelijk de bioscoop heeft bereikt in de vorm van de film ’De hel van ’63’, komen naargeestige schandaaltjes onze smaak bederven.

Reinier Paping kon nog lachen om de aantijging dat hij zich tijdens zijn winnende race een beetje had laten gangmaken. Nee, hij vond het niet erg dat er een tijdlang iemand voor ’m reed. Henk Gemser, voormalig schaatscoach en tegenwoordig gezondheidsadviseur, daarentegen zat zozeer over z’n zonde in dat hij haar tientallen jaar na dato opbiechtte: ja, hij had een stukje van die Tocht der Tochten in de auto afgelegd.

En dan nu Gretha Smit en haar coach Ingrid Paul. Zielig verhaal. Vijftigduizend euro aan een derdewereldrijdster bieden voor een startplaats op de Winterspelen . Een Griekse tragedie, want als ze het niet hadden gedaan was die plaats vanzelf vrijgekomen, terwijl ze nu de trots en het geweten van de Poolse hardrijdster bleken te hebben wakker geschud. 50.000 euro? Over my dead body, ik rijd zelf, al word ik laatste (wat ze ook werd).

Een oude koe? Jazeker, vier jaar oud en Smit is zelf al opgehouden met schaatsen. Misschien moet je het beest niet meer uit de sloot willen halen, maar het is te lelijk om onwaar te zijn. Epozondaars in het wielrennen, bellende Chinezen op de tribune van voetbalclub Eindhoven en dan nu een handgeschreven briefje met een telefoonnummer en een bedrag waar je in Polen een mooi huis van kot neerzetten.

Toen Caesar onder anderen door zijn trouwe vriend Brutus vermoord werd, moet hij verbaasd hebben uitgeroepen: Ook gij Brutus?! Zo’n soort gevoel bevangt je bij het verhaal over Turijn 2006: Ook gij schaatsenrijdster?! Maar ik citeerde vorige keer reeds ex-basketbalcoach Ton Boot: We moeten niet naïef wezen. Misschien moeten we die wijsheid iedere week boven de sportpagina’s hangen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden