Een Griekse tragedie, ditmaal met tokkies in de hoofdrol

Jeugdtheater
'Vloek. De Elektra-files' van Theatergroep Siberia, vanaf 12 jaar, is te zien: 20/4 t/m 22/4 in Amsterdam, 13/5 in Rotterdam, 17/5 en 18/5 in Utrecht, 30/5 in Zoetermeer. Info: www.theatergroepsiberia.nl

De Griekse tragedie 'Elektra' zou in deze tijd als familiedrama in het nieuws komen. Een vader doodt zijn dochter. De moeder vermoordt met hulp van haar nieuwe minnaar de vader. Het meisje Elektra en haar broer komen in opstand en vermoorden hun moeder. De buren staan voor het huis en zeggen ontsteld tegen elkaar: "Het waren hele gewone mensen."

In 'Vloek' benadert theatergroep Siberia de tragedie van Euripides alsof het om een politieonderzoek gaat: de Elektra-files. In een reconstructie van de geschiedenis komen de familieleden aan het woord en ziet het publiek in flashbacks de bloedige taferelen aan zich voorbijtrekken. Net als in de televisieserie 'CSI Miami'.

Het gevolg is dat je er afstandelijk naar kijkt, alsof het om een asociaal gezin gaat in plaats van om een koningsdrama. Waarom hebben de personages namen als Orestes, Aegisthus en Klytaimnestra terwijl ze zich gedragen als tokkies? De zoon is een messentrekker, de stiefvader bespringt de dochters en moeder zit daar allemaal niet zo mee. Als dan alweer iemand het loodje legt, lijkt het 'zinloos geweld'.

Het is niet nodig om 'Vloek' als een bewerking van een Griekse tragedie te presenteren. De verwijzingen naar offers aan de goden en de Trojaanse oorlog zijn te ver gezocht in deze setting. Met andere namen en een gewijzigde voorgeschiedenis zou de voorstelling als nieuw repertoire goed op zichzelf kunnen staan. De acteurs, Kenneth Herdigein, Lotje van Lunteren, Phi Nguyen, Ruby Solimon en Hannah Zwaving, zetten sterke rollen neer. Vooral Kenneth Herdigein, in de rol van stiefvader, is verrassend. Hij schakelt zó razendsnel van de ene naar de andere emotie dat hij zijn tegenspelers lijkt te betoveren.

Het verhaal valt op zijn plek als de emoties achter de geschiedenis tot leven komen. Op de achtergrond klinkt zachtjes Lou Reeds 'It's just a perfect day'. Lotje van Lunteren, die de rol van Klytaimnestra speelt, vertelt dan ingetogen over de dag dat haar oudste dochter Iphigeneia stierf. Zo'n mooie zonnige dag waarop het leven haar nog toelachte. Pas dan kruipt het verhaal onder je huid.

Clyde en Bonnie
Ze zijn jong, verliefd en ze beroven banken. Bonnie en Clyde, die eigenlijk Werner heet, hebben geen werk en geen geld en door hun ouders zijn ze aan hun lot overgelaten. Daarom stappen ze in de voetsporen van hun beroemde naamgenoten van bijna een eeuw geleden. In de regie van Ad de Bont van De Toneelmakerij is 'Clyde en Bonnie' een jongerenvoorstelling waar de vonken vanaf vliegen. Dat de twee elkaar ontmoeten is tegelijkertijd hun redding en hun ondergang. Met theater in een filmische setting van ontwerpster Renée Zonnevylle, geïnspireerd op de jaren dertig. Info: www.toneelmakerij.nl

Museumprijs 2011
De Museumprijs, een prestigieuze publieksprijs, gaat in 2012 naar het museum dat zich het beste op een kinderpubliek richt. De jury van de prijs maakte de categorie voor de prijs onlangs bekend. Kindvriendelijke musea kunnen zich vanaf 18 april tot en met 30 mei 2011 aanmelden. Daarna mag het publiek stemmen op het favoriete museum, de winnaar ontvangt 100.000 euro van de BankGiro Loterij. Eerdere winnaars zijn het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem (2009) en Museum Boijmans Van Beuningen (2010). Met ruim 34.000 stemmers in 2010 is het een van de grootste publieksprijzen. Info: www.museumprijs.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden