Een gratis zorgverzekering voor 500 miljoen Indiërs: is dat mogelijk?

Een onderkomen voor de nacht in een oude bus voor patiënten die bij het All India Institute of Medical Science (AIIMS) in New Delhi moeten zijn. Beeld AFP

Een gratis zorgverzekering voor 500 miljoen Indiërs. Gaat dat het leven van het armste deel van de bevolking veranderen of is het een loze verkiezingsbelofte?

Het metrostation naast AIIMS, India's grootste academische ziekenhuis in de hoofdstad New Delhi, lijkt vaak meer op een daklozenopvang. Arme patiënten uit het hele land slapen er met hun familieleden op straat. Voor een hotel hebben ze geen geld. Daarom hebben ze ook de reis naar Delhi gemaakt, soms wel duizenden kilometers van hun woonplaats. AIIMS is een van de weinige plekken in India waar arme mensen gratis zorg van goede kwaliteit kunnen krijgen.

Dit moet eind dit jaar gaan veranderen, met een groots zorgverzekeringsprogramma dat de overheid aankondigde tijdens de jaarlijkse begrotingspresentatie eerder deze maand. Onder het National Protection Health Scheme, dat al gauw de bijnaam ModiCare kreeg, wil de regering van premier Narendra Modi de armste honderd miljoen families, wat neerkomt op vijfhonderd miljoen mensen, gratis verzekeren voor zorg ter waarde van maximaal 500.000 roepies (6400 euro) per jaar.

Armoede

Dat is een aanzienlijk bedrag in India. Een open-hartoperatie, bijvoorbeeld, kost rond de 150.000 roepies (1900 euro). Zo'n operatie kan een middenklasse-gezin nu nog terug de armoede in drijven. Dit gebeurt regelmatig in India, waar mensen gemiddeld 70 procent van alle zorgkosten uit eigen zak betalen. Dat ModiCare het potentieel heeft de levens van mensen te veranderen, is dus niet overdreven. Maar is het te mooi om waar te zijn? Critici van de regering wijzen om te beginnen op de kosten. De schattingen lopen uiteen van 120 miljard roepies (1,5 miljard euro) tot 1 biljoen roepies (12,7 miljard euro) per jaar, terwijl er in de begroting van het komende boekjaar maar 20 miljard roepies (254 miljoen euro) voor opzij is gezet.

Indiase ziekenhuizen zijn altijd de meest moderne. De verwachting is dat de zorg zal verbeteren door ModiCare. Beeld rv

Een tweede punt van kritiek is dat ModiCare bedoeld is voor behandelingen in het ziekenhuis. Maar de meeste kosten die uit eigen zak worden betaald liggen juist in de zogenoemde primaire zorg. Die bestaat in India uit een netwerk van zorgcentra, waar medicijnen worden voorgeschreven en simpele operaties worden uitgevoerd. Als dat nodig is, worden patiënten vanuit die centra doorverwezen naar specialisten in het ziekenhuis.

De kwaliteit van deze klinieken laat op veel plekken te wensen over. Volgens overheidscijfers heeft bijvoorbeeld een kwart van de 156.000 publieke zorgcentra op het platteland geen elektriciteit. Ruim vierduizend centra hebben niet eens getraind personeel.

Bovendien heeft India relatief weinig artsen: 0,7 per duizend patiënten. In China zijn dat er volgens de Wereldbank 1,9 en in Nederland 3,3. Mensen moeten daarom vaak nog te ver reizen voor de dichtstbijzijnde dokter, waardoor ze bij kwakzalvers terechtkomen.

1,5% van BNP

Een argument vóór ModiCare is dat het de kwaliteit van ziekenhuizen door het hele land zal verbeteren. Want ook zorg in privéziekenhuizen zal worden gedekt, waardoor de last op publieke ziekenhuizen als AIIMS minder zal worden, terwijl privéziekenhuizen, die nu soms onder hun capaciteit opereren, dankzij een hoger aantal patiënten in specialisten en apparatuur kunnen investeren. Al groeit wel het risico dat particuliere ziekenhuizen onnodige handelingen gaan verrichten, omdat ze worden vergoed door ModiCare.

De ervaring met een al bestaande basisverzekering voor de allerarmsten - 36 miljoen families hebben recht op zorg ter waarde van 30.000 roepies (380 euro) per jaar - suggereert dat ModiCare in elk geval niet zal leiden tot de bouw van ziekenhuizen in afgelegen gebieden. En ook zal het plan waarschijnlijk niet bijdragen aan een betere kwaliteit van de primaire gezondheidszorg, want hiervoor zouden de overheidsuitgaven voor zorg omhoog moeten.

De Indiase overheid besteedt nu zo'n 1,5 procent van het bruto nationaal product aan zorg, veel minder dan andere grote ontwikkelende landen. Ter vergelijking: in 2014 was het in Nederland 9,5 procent.

India staat met zijn 1,5% niet eens in de lijst. Nederland staat op plek 9. Beeld rv

Politieke wil

De aankondiging voor ModiCare heeft het debat over het Indiase zorgsysteem de afgelopen week flink aangewakkerd. Als het plan goed wordt uitgevoerd, kan het Indiërs de kans op een beter leven bieden en bijdragen aan economische groei. Tegelijkertijd bestaat de angst dat het om een loze verkiezingsbelofte van premier Modi gaat, want volgend jaar zijn er weer verkiezingen. In 2016 werd in de begroting al een plan gepresenteerd voor een zorgverzekering met een dekking van 100.000 roepies (1270 euro) per gezin, waar tot nu toe nog niets van terechtkwam.

Maar de regering wuift alle kritiek weg. Het plan is volgens minister van financiën Arun Jaitley slechts een eerste stap in de richting van universele gezondheidszorg, waarbij alles wordt vergoed. En minister J.P. Nadda van volksgezondheid verzekerde tegenover Indiase media dat de financiering geen enkel probleem zal zijn. "De politieke wil om de armen te dienen zal ons helpen de daad bij het woord te voegen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden