Een granaat voor een lot uit de loterij

AMSTERDAM - Een Renault Clio in ruil voor een kalasjnikov. In Macedonië moet een loterij -met een prijzenpot ter waarde van 65000 euro- de burgers aanzetten hun illegale wapens in te leveren.

redactie buitenland

Tot 15 december hebben de inwoners van de kleine Balkanrepubliek met amper 2 miljoen inwoners de gelegenheid straffeloos afstand te doen van hun wapens. Minister van binnenlandse zaken Hari Kostov was op 1 november, toen de actie begon, degene die het goede voorbeeld gaf. Hij leverde een Smith & Wesson;-pistool in en een jachtgeweer. Dat was overigens niet al zijn wapentuig, meldde hij opgewekt. Maar de rest hield hij, want daar had hij een vergunning voor.

Het plaatsvervangend hoofd van de Macedonische Contraspionage Dienst, Fatmir Dehari, leverde een automatisch geweer in. Waarmee de Albanese Macedoniër meteen verried dat hij bij een eerdere actie iets had achtergehouden. Na afloop van het gewelddadige conflict tussen Slavische en Albanese Macedoniërs, voorjaar 2001, organiseerde de Navo immers onder de naam Essentiële Oogst ook al een inzameling. Toen kwam Dehari met een kalasjnikov.

Op 123 plaatsen in het land kunnen de wapens, desgewenst anoniem, worden afgeleverd. Wapenbezitters mogen overigens met hun illegale bezit niet het openbaar vervoer in. De afstand tussen woonplaats en collectiepunt moet lopend of met een privé-voertuig worden afgelegd, aldus de richtlijnen. Per voertuig mogen niet meer dan tien wapens worden vervoerd. Handgranaten, mijnen en andere explosieven mogen zelfs helemaal niet worden getransporteerd. Wie ze heeft, kan bellen, dan komt de Macedonische Explosievendienst ze onschadelijk maken.

Schatttingen over het aantal illegale wapens lopen uiteen van 110000 tot 180000. Eerder deze week werd gemeld dat inmiddels 893 wapens zijn ingeleverd, waaronder handgranaten, granaatwerpers en bommen, en 11544 stuks munitie. ,,Bemoedigend'', aldus internationale waarnemers.

De actie die van Macedonië een veiliger land moet maken, wordt overigens niet overal actief gesteund. De Democratische Partij van Albanezen vindt de actie voorbarig, omdat de positie van de Albanese minderheid nog altijd niet is verbeterd. Terwijl dat in het Ohrid-akkoord, dat in 2001 een eind maakte aan het conflict in Macedonië, wel was afgesproken.

Wie na 15 december wordt betrapt op bezit van een illegaal wapen kan rekenen op strenge straffen. Minister van binnenlandse zaken Kostov beloofde harde actie zélfs als dat het land op een 'politiestaat zou doen lijken'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden