Een graftuin moet voelen als een warme deken

Het beplanten van een graf is niet hetzelfde als het beplanten van een tuin. In een tuin moeten de planten de ruimte hebben om te groeien. Op een graf moeten ze veel dichter geplant worden. Daar moet meteen het effect van een volgroeide tuin bereikt worden.

'Weet je waar ik een hekel aan heb? Aan rozen, bergenia en klimop. Rozen moeten gesnoeid worden en dat vergeet men. Klimop en bergenia kruipen de hele begraafplaats over. Lavendel is knudde, die knippen ze niet en dan gaat het overal overheen hangen.' Aldus een medewerker van een begraafplaats.

Elke begraafplaats heeft eigen regels wat betreft het plaatsen van een grafmonument en het planten van planten. De begraafplaatsmedewerker wist uit ervaring dat de meeste nabestaanden in het begin een graf keurig bijhouden, maar dat niet iedereen daar jarenlang mee doorgaat. Er is wel een trend gaande het grafonderhoud uit te besteden aan een hovenier. Een goede oplossing, want niets is triester dan met Pasen een verdroogde kerstkrans op een graf aan te treffen. In Duitsland bestaan speciale grafhoveniers die van de graven kleine kunstwerken maken en het jarenlang onderhouden.

Het is in elk geval aan te raden om de regels voor de beplanting van te voren aan te vragen. Erg onlogisch is het niet om bepaalde regels te stellen. Menig goed bedoeld dwergconifeertje groeit in de loop der jaren uit tot een boom. Het is vrijwel nooit toegestaan een boom op een graf te plaatsen, maar vaak is er wel de mogelijkheid om een herinneringsboom op de begraafplaats zelf te planten, al dan niet voorzien van de naam van de overledene.

De laatste tijd streeft men ernaar om zo weinig mogelijk regels te stellen zodat de nabestaanden de mogelijkheid krijgen op hun eigen manier afscheid te nemen van de overledene. Het enige is dat de planten geen schade mogen toebrengen aan de ernaast gelegen graven. Hierdoor ontstaat de mogelijkheid om planten op een graf te zetten waar de overledene van hield of planten met een symbolische betekenis. Iemand die bij zijn leven van planten hield, verdient een mooie grafbeplanting.

Planten geven troost en graftuintjes zijn een persoonlijke groet, een warme deken voor de overledene. In het begin zullen nabestaanden er vaak naar toe gaan, later minder. De beplanting kan hierop aangepast worden. Door de juiste planten op de juiste plaats te kiezen en in het begin goed te onderhouden, redden ze zich later zelf wel. Een graftuintje in de zon of in de schaduw vraagt om aangepaste beplanting. Lelietjes-van-dalen (Convallaria majalis) groeien zelfs onder hoge bomen, net als klaverzuring (Oxalis acetosella) en Salomonszegel (Polygonatum x hybridum). Dit zijn bolgewassen, een categorie die vaak vergeten wordt. Kies van bolgewassen de soorten die in de grond kunnen blijven en elk jaar weer tevoorschijn komen. Van de tulpen bijvoorbeeld Tulipa tarda, Tulipa turkestanica en Tulipa sylvestris. Deze tulpjes die na de bloei verdwijnen om volgend voorjaar weer terug te komen hebben wel zon nodig.

Het allermooiste bolletje voor een graf is het sneeuwklokje. Kies de makkelijkste soort Galanthus nivalis en combineer ze met (kortgehouden) klimop (Hedera), maagdenpalm (Vinca minor) of slangenbaard (Ophiopogon planiscapus 'Niger'). In Engeland kom je begraafplaatsjes tegen die in februari wit zien van de sneeuwklokjes en in mei blauw van de bluebells (Hyacinthoides non-scripta).

Eenjarige en andere kortlevende planten worden vaak als tijdelijke beplanting in een bodembedekker gebruikt. Vergeetmijnietjes en viooltjes zijn lieve grafplantjes voor een zonnig graf en vlijtige liesjes bloeien als een van de weinigen ook in de schaduw. Mooie bodembedekkers voor zon en lichte schaduw zijn Waldsteinia ternata en maagdenpalm (Vinca). Elfenbloem (Epimedium) groeit liever in de schaduw, maar kan tegen zon, terwijl Pachysandra terminalis zelfs tegen diepe schaduw kan en liever niet in de zon staat.

Voor een zonnig graf zijn sedums uitstekende bodembedekkers: Sedum hybridum 'Immergrünchen', Sedum spurium 'Fuldaglut', Sedum 'Bertram Anderson' en de bekende muurpeper, Sedum acre. Om snel voor een mooie deken te zorgen moeten er 30 planten per vierkante meter geplant worden.

Alleen al om de naam, Sempervivum- eeuwig leven, zou je deze vetplanten aanplanten. Ze hebben weinig nodig, maar wel volle zon. Op zo'n plaats waar weinig planten het lang volhouden kunnen allerlei soortjes door elkaar geplant worden. Plant ze dicht bij elkaar, zodat het graf snel bedekt wordt. Af en toe wat nieuwe erbij planten als de vogels ze eruit gepikt hebben is het enige onderhoud. Een mooie en symbolische plant is het gebroken hartje (Dicentra spectabilis). Onverwoestbaar is Geranium macrorrhizum. Allerlei soorten (niet woekerende) grassen, varens en hosta's zijn ook zeer geschikte vaste planten.

Hanneke van Dijk is de schrijfster van 'De Eeuwige Tuin', waarin alles over grafbeplanting staat. Uitgeverij Terra ISBN 90 5897 233

Antiquarisch verkrijgbaar o.a. bij: www.groenpublicaties.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden