Een graftombe om de moraal op te vijzelen

Voor de Griekse premier Samaras was het een geschenk uit de hemel - of beter gezegd, uit de aarde, toen archeologen begin augustus in het antieke Amphipolis op een ruim 2000 jaar oude graftombe stuitten.

Zijn partij stond op een dieptepunt in de peilingen. Bovendien had zijn regering net een uiterst impopulaire belasting op onroerend goed ingevoerd, de zoveelste lastenverhoging sinds het begin van de crisis. De spectaculaire vondst van de enorme tombe, zo'n honderd kilometer ten oosten van de noordelijke stad Thessaloniki, was dé manier om de moraal van de Grieken op te vijzelen. Die vereenzelvigen zich immers graag met het roemrijke verleden van hun illustere voorvaderen.

Direct na de vondst reisde premier Samaras naar Amphipolis. "Het land van Macedonië blijft ons bewegen en verrassen, door diep van binnenuit zijn unieke schatten bloot te geven", zei hij plechtig op tv. "Schatten die samen het unieke mozaïek vormen van de Griekse historie waarop alle Grieken zeer trots zijn."

De tombe heeft een marmeren muur van maar liefst 500 meter. Door de omvang was direct duidelijk dat hier, zo'n 100 kilometer van de noordelijke stad Thessaloniki, een belangrijk persoon moest liggen uit de tijd van Alexander de Grote. Die heerste vanaf 336 voor Christus dertien jaar over Macedonië. Zijn graf is nooit gevonden, maar bevindt zich vermoedelijk in Egypte. Archeologen drukten direct de hoop de kop in dat hij dan misschien toch in Griekenland zou liggen, maar het graf zou zeker van een belangrijk persoon zijn.

Dat was aanleiding voor deskundigen én leken om er lustig op los te speculeren. Ligt zijn moeder Olympias er misschien? Onwaarschijnlijk, zij raakte in onmin met haar familie. Dan ga je niet een kolossale tombe voor haar aanleggen. Hephaestion dan, de bevelhebber voor wie Alexander volgens vele historici diepere gevoelens koesterde dan die van een innige vriendschap? Liberale Grieken vragen zich verlekkerd af hoe de regering dan zal reageren.

De Griekse media volgen de speurtocht op de voet. Vrijwel dagelijks doen ze verslag van de vondst van de schatten op weg naar het graf zelf, zoals marmeren beelden en een magnifiek mozaïek. Steeds was daarbij de boodschap dat de vierde kamer het daadwerkelijke graf zou bevatten.

Maar twee weken geleden hadden de archeologen een onaangename boodschap: de derde kamer bleek de laatste, en het graf is niet gevonden. De kans is groot dat het is geplunderd. Het bleef opvallend stil in regeringskringen. Laat de archeologen rustig hun werk doen, lijkt nu het credo. Alle hoop is nu gevestigd op een 'geheime kelder' die direct daarop werd aangetroffen.

In buurland Macedonië volgen ze de ontwikkelingen in Amphipolis intussen met argusogen. Daar beweren ze sinds ze zich in 1991 afscheidden van Joegoslavië dat zij de échte nazaten van Alexander de Grote zijn. Tot woede van Griekenland, dat serieuze toenadering van het land tot de EU en de Navo sindsdien blokkeert. Volgens Griekse media wilden de Macedoniërs zelfs meegraven, een aanbod dat Athene resoluut van de hand wees.

In de hoofdstad Skopje laten ze het er niet bij zitten. Vorige maand opende een gloednieuw archeologisch museum. Met daarin vijftien wassen beelden, waaronder dat van Alexander de Grote.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden