Een graf op de middenstip

Arsenalfan Philip Kerr kiest voetbalwereld als 'crimescene'

'Voetbalthriller', staat op de kaft van het nieuwe boek van de Engelse auteur Philip Kerr. Dat is weer eens iets anders dan de zoveelste aflevering van zijn (overigens uitstekende) reeks rond de cynische, maar dappere, Duitse speurder en nazi-jager Bernie Gunther. Voetbal ligt Kerr, zelf Arsenalfan, duidelijk na aan het hart. 'Transfermaand' is fictie, maar talloze verwijzingen naar echte gebeurtenissen laten zien dat Kerr weet waar hij over praat.

De ik-figuur, de bijna veertigjarige Scott Manson, traint London City, een topclub die slag op slag te verduren krijgt. De keeper slaat bij een onhandige actie met zijn schedel tegen de doelpaal en raakt in coma. Een van Scotts beste vrienden, een populaire oud-voetballer, pleegt zelfmoord. Dan wordt op de middenstip een gat aangetroffen in de vorm van een graf. Er ligt een foto in van Zarco, de geliefde Portugese manager van de club. Heeft de maffia het op de Portugees voorzien? Zijn er connecties met de steenrijke Oekraïense clubeigenaar Sokolnikov die in niet altijd frisse zaakjes verwikkeld is?

En dan wordt Zarco, ook al een grote maat van Scott, inderdaad om zeep geholpen. Al snel blijken er meer potentiële verdachten 'dan je kwijt kunt op de Oriënt Express', zoals de coach constateert voor hij als een ware detective op zoek gaat naar de moordenaar.

Scott heeft wel iets weg van detective Bernie Gunther, het personage waar Kerr veel lof mee oogstte: de coach bedient zich van dezelfde onderkoelde humor als Bernie en dat vrolijkt de kwestie behoorlijk op. Verwijzend naar de schijnwerpers, statieven, camera's rond Zarco's lijk: "Een plaats delict lijkt tegenwoordig meer op een filmlokatie waar ze een reclamespotje opnemen." Bij een bezoek aan het huis van de vermogende Sokolnikov, waar Scott een grap inslikt over de levensgrote Giacometti in de hal. "Als je eigenaar bent van een beroemd kunstwerk, zal je gevoel voor humor wel omgekeerd evenredig zijn met de prijs die je ervoor hebt betaald."

Een amusante detective, maar het niveau van de boeken rond Bernie Gunther haalt 'Transfermaand' niet. Want terwijl Kerrs bijtend sarcasme over de zwarte wereld waarin Gunther opereert hard aankwam, is deze plot te niemandallerig en blijft de schets van de voetbalwereld te clichématig om de lezer werkelijk te raken.

Gelukkig komt in april een nieuwe Bernie Gunther uit, belooft de uitgever.

Philip Kerr: Transfermaand (January Window). Vertaald door Jan Pott. Meulenhoff ; 352 blz. euro 19,95

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden