Een goedkope lieverd deugt vaak niet

Veel mis met schattige jonge hondjes

Een pluizige chow-chow pup voor 600 euro, een mini Yorkshire Terriër voor 500 euro of een Engelse bulldogbaby à 950 euro per stuk? Marktplaats staat vol met schattige hondjes, die voor een zacht prijsje zo zijn op te halen bij de aanbieder. Het lijkt haast te mooi om waar te zijn.

En dat is het vaak ook. Volgens de Raad van Beheer, de instantie die verantwoordelijk is voor stambomen van rashonden, komen er in Nederland ieder jaar 150.000 nieuwe puppies bij. De oorsprong van de helft daarvan is goed te traceren, zij komen uit nestjes bij geregistreerde fokkers of zijn bij particulieren thuis geboren. Van de andere helft is niet te achterhalen waar ze vandaan komen.

"Het grootste deel daarvan is gefokt in zogenoemde puppyfabrieken in Oost-Europa, waar ze veel te vroeg bij de moeder worden weggehaald en al piepend in een busje richting Nederland worden geduwd", zegt Paul Overgaauw van de Universiteit Utrecht. In opdracht van het ministerie van economische zaken, heeft de veterinair microbioloog berekend dat er in 2014 zo'n 50.000 honden het land zijn binnengesmokkeld. "Ondanks de extra regels vanuit de overheid is het een florerende handel."

Sinds begin vorig jaar zijn de administratieve eisen bij de import van honden opgeschroefd. Ook mogen de dieren pas vanaf vijftien in plaats van acht weken de grens over, in verband met de incubatietijd van het rabiësvaccin (hondsdolheid). "Maar de handelaren zijn innovatief", zegt Overgaauw. "De winst slinkt als je snel groeiende pups zeven weken langer moet voeden." En dus worden de hondjes verkocht zonder of met vervalste papieren, inentingen en vaccinatiechips.

De politie is samen met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, de Belastingdienst en de Landelijke Inspectie Dierenbescherming een onderzoek begonnen naar de malafide handel in honden. Maandag deden ze invallen op meerdere adressen in Noord-Brabant, waarbij administratie, wapens, illegale dierengeneesmiddelen en geld in beslag werd genomen. Ook bevrijdden ze bij Puppy Point in het dorpje Dalem 89 geïmporteerde pups die niet of niet juist waren gevaccineerd.

Volgens eigenaar J. Castelijns kloppen de beschuldigingen aan zijn adres niet. "Ik zit al 52 jaar in het vak en verhandel jaarlijks 2000 honden", zegt hij. "Een deel daarvan fok ik zelf, de rest komt uit Hongarije, waar dierenartsen ze keurig inenten voor dat ze geëxporteerd worden. Mijn neef, die even verderop woont en waar de politie ook een inval heeft gedaan, heeft dezelfde naam als ik. Dat levert verwarring op. Hij heeft veel problemen met zijn vergunning en zieke hondjes, maar ik houd me aan de regeltjes."

Het probleem ligt niet alleen bij de malafide handelaren. Ook de consument is verantwoordelijk. "De vraag naar honden is veel groter dan het aanbod van officiële fokkers", zegt Dik Nagtegaal van de Dierenbescherming. "Ongeduldige kopers die gauw een Bordercollie pup willen en er een op internet kopen, waar hondjes worden aangeboden voor prijzen die niet kunnen deugen, houden deze handel in stand. Misschien niet opzettelijk hoor, al denk ik dat je het vaak op je klompen kunt aanvoelen wanneer er iets niet pluis is."

Hij adviseert toekomstige hondeneigenaren eerst onderzoek te doen voor ze een puppy aanschaffen. "Ga niet meteen kijken, want als je zo'n klein beestje in je armen hebt, geef je 'm niet meer terug." Wie een hond op het oog heeft, doet er verstandig aan op zoek te gaan naar ervaringen met de bewuste koper.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden