Een goedgevulde vrouwenvijver voor het bedrijfsleven

Minister Bussemaker:
Minister Bussemaker: "Deze lijst maakt direct een eind aan het excuus dat er niet genoeg vrouwen zouden zijn."Beeld anp

Het is de laatste strohalm van minister Jet Bussemaker: Topvrouwen.nl. De speciale database moet vrouwen met talent en ambitie beter zichtbaar maken in het Nederlandse bedrijfsleven. Als dat niet genoeg oplevert schakelt de overheid volgend jaar alsnog over tot de ultieme noodgreep, een vrouwenquotum.

Amber Dujardin

De database is een initiatief van minister Bussemaker (OCW)
en Hans de Boer, voorzitter van werkgeverskoepel VNO-NCW. De afgelopen weken werden bijna 300 vrouwen aangemeld voor de database. Om het aantal benoemingen van vrouwen in bestuursfuncties te versnellen ontvingen bijna 700 commissarissen ook nog een brief van Bussemaker en De Boer. Daarin riepen ze bedrijven op om actief op zoek te gaan naar vrouwen en daarbij niet alleen in eigen kring te kijken.

Minister Bussemaker is tevreden over het aantal kandidaten. "Deze lijst maakt direct een einde aan het excuus dat er niet genoeg vrouwen zouden zijn", aldus de minister. "Met zo'n 150 bestuurswisselingen per jaar en een lijst van nu al 300 topvrouwen moeten ze er in de boardrooms van Nederland wel uit kunnen komen, zou je denken."

Strakke wetgeving
Ook Annelies de Groot, consultant van Topvrouwen.nl, benadrukt het belang van vrouwen in bestuursfuncties. "Hoe meer diversiteit aan de top, hoe beter. Strakke wetgeving moet je daarbij niet willen, het moet uit de samenleving zelf komen."

Toch is dat laatste nu net het probleem. Voor Bussemaker is de database dan ook de laatste strohalm om te ontkomen aan een verplicht vrouwenquotum, dat ze eerder een 'paardenmiddel' noemde. Op 1 januari 2016 loopt namelijk de Wet bestuur en toezicht af. Die wet dicteert dat de raden van commissarissen en raden bestuur voor 30 procent moeten bestaan uit vrouwen. Als dat niet lukt, komt er een quotum. En dat is niet ondenkbaar: het cijfer schommelt al jaren rond de 10 procent, ver beneden het streefcijfer. Met het huidige tempo haalt Nederland de gewenste 30 procent pas in 2028, bleek eerder uit onderzoek.

Te weinig vrouwelijk talent
Het veelgehoorde excuus van bedrijven is dat er te weinig vrouwelijk talent is. Maar is dat ook zo? Thomas Verbeeck, algemeen directeur van headhunternetwerk Lintberg, ziet inderdaad een groot gat tussen vraag en aanbod. "Wij werven mensen voor topfuncties met een salaris van een ton of meer", aldus Verbeeck. "In dat segment is de laatste tijd veel vraag naar vrouwen, maar wij hebben maar 11 procent vrouwen in ons bestand."

De database Topvrouwen.nl wil dit ondervangen door bedrijven op een simpele manier te laten 'vissen' in een vijver met vrouwelijke kandidaten die beschikbaar zijn als commissaris, voor de raad bestuur of de raad van commissarissen. Een soort LinkedIn dus, maar dan alleen voor vrouwen die direct beschikbaar zijn voor topfuncties.

Vijver
Maar wat voor LinkedIn geldt, geldt ook voor Topvrouwen: aanmelding is nog geen garantie op een baan. Gaat het lukken om het percentage vrouwen dit jaar op te schroeven naar 30 procent? De woordvoerder van Hans de Boer, één van de initiatiefnemers van Topvrouwen, waagt zich niet aan voorspellingen. "De enige zekerheid in het leven is dat Ajax kampioen wordt, en zelfs dat is dit jaar de vraag", zegt hij laconiek. "Maar goed, de vijver is nu in ieder geval een stuk verder gevuld. Er zijn dus meer vrouwen voorhanden, al zijn vrouwen natuurlijk geen product, haha."

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden