Een goede vrouw houdt alle ballen in de lucht

JANN RUYTERS

Zal ze wel of zal ze niet? In Amerika tobt men nog wat na over Huma Abedin, de vrouw van congreslid Anthony Weiner die twee weken terug aftrad nadat hij foto's van zijn onderbroek met zijn erectie erin op internet had verspreid (per ongeluk). Abedin, zelf assistente van Hillary Clinton, blijft zwijgen. Newsweek wijdde vorige week dan maar een artikel aan haar kleding ('dressed for distress'). Wie niets zeggen kan, drukt tenslotte iets uit met haar handtasje. Het artikel over de verschillende stijlkeuzes van eerdere versmaden politieke echtgenotes sloot af met lovende woorden voor Abedin, die in haar eerste publieke verschijning na het schandaal 'relevantie' en 'beheersing' uitstraalde in een korenblauw jasje met fuchsia riempje.

Zal ze wel of zal ze niet? De vraag of ze bij hem blijft of toch gaat vertrekken houdt een seizoen lang ook de spanning vast onder 'The good wife', de CBS-tv-serie die sinds vorig jaar op RTL te zien is en sinds kort verkrijgbaar is op dvd. Schrijvers Robert en Michelle King werden tot hun scenario geïnspireerd door het treurige tv-beeld van advocate Silda Wall Spitzer, die in 2008 aangeslagen, met tuttig sjaaltje, wel naast gouverneur Eliot Spitzer stond toen hij aftrad wegens een prostitutieschandaal.

Julianna Margulies (bekend uit 'ER') speelt Alicia Florrick, echtgenote van officier van justitie Florrick (Chris Noth) die in de gevangenis belandt op verdenking van verlaging van straffen in ruil voor prostituees. De eerste aflevering begint met de persconferentie waarop de officier zijn aftreden bekend maakt. De bleke Alicia (conservatief vestje, parelketting) staat schuin achter haar man. In de coulissen kan hij een klap krijgen voor hij naar de gevangenis wordt afgevoerd.

Het bekwaam doortimmerde 'The good wife' vertelt hoe het verder gaat met Alicia, die met haar twee kinderen de chique wijk Highland Park in Chicago verlaat en een tweede, zo onafhankelijk mogelijk leven opbouwt als advocate bij een duur advocatenkantoor. Ze gaat van vestje naar powersuit en steeds hogere hakken. De schrijvers weten Alicia's rechtszaken fraai te spiegelen aan de complicaties in haar eigen leven. De gevangen man die vergeven moet worden als overspelig echtgenoot en gerehabiliteerd als officier van justitie; de puberkinderen die beschermd moeten worden; de bemoeizuchtige schoonmoeder die verdragen moet worden. De zeer onderhoudende, vederlichte serie brengt het roemrijke 'L.A. Law' in herinnering. Heerlijk, die superslimme workaholics, die elegante, sexy mantelpakken, die fraaie parketvloeren en dan toch ook nog steeds dat oprechte idealisme, en die overwinning van de goeden en de zwakken steeds maar weer. Een zeer verslavend concept.

Overigens ging niet alleen een voorbeeld uit de werkelijkheid vooraf aan deze tv-serie. Halverwege de jaren negentig nam de BBC het voortouw met 'The Politician's Wife', waarin Juliette Stevenson de echtgenote speelde van een conservatieve politicus die betrapt wordt op een affaire met een callgirl. In die sublieme serie trekt de Conservatieve Partij met man en macht de keuken van het Tory-gezin in om Stevenson aan de zijde van haar man te houden. Voor het oog van de partij en haar man stemt ze in met haar rol in de politieke reddingswerkzaamheden, maar ondertussen beraamt ze de ultieme wraak. Zo slim en slinks dat haar man aan het slot als afgedankt politicus wordt afgevoerd, terwijl zij in zijn plaats op het podium als nieuwe politiek leider wordt toegejuicht door de kiezers.

Zo ver gaan de brave Amerikanen vooralsnog niet. De echtgenoot annex officier van justitie mag een heimelijke hoerenloper zijn, dat zijn publiekelijk vernederde vrouw hem een mes in de rug steekt, komt de harmonie in de samenleving niet ten goede. Een goede vrouw blijft kalm en houdt alle ballen in de lucht. De stoïcijnse Margulies is er zeer bedreven in.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden