75 jaar Trouw

Een goede vriend voor de discussie

Anja Beij-Van Andel en Ginio Beij met hun kinderen Auke, Milo en Julian (vlnr) thuis in Badhoevedorp.Beeld Patrick Post

Ginio Beij leerde Trouw kennen via zijn vrouw Anja, die de krant inbracht.

Ginio Beij (41) is zelfstandig vastgoedadvocaat. Maar, zegt zijn vrouw Anja (35), “miljonair zijn we nog niet”. Al kan hij zich een paar dagen ziek zijn niet veroorloven, Ginio geniet van het ondernemerschap, de vrijheid, zelf bepalen wat je gaat doen, hoe je de markt bespeelt.

Anja Beij-Van Andel is beleidsmedewerker bij een ROC. “Toen ik begon bij Verus, de vereniging voor christelijk onderwijs, nam ik een abonnement op Trouw.” Het is een warme band geworden. “Trouw heeft geen spektakel nodig om boeiend te zijn. Er is veel aandacht voor relaties tussen mensen.” Zij begint op zaterdag met Tijd en Beatrijs Ritsema: “Knap hoe zij de vinger op de zere plek legt.” En ze is fan van voormalig onderwijscolumnist Gerwin van der Werf en diens zelfspot: “Als je kinderen zo’n leerkracht hebben, zit je goed.”

Ginio las de Volkskrant. Toen ze gingen samenwonen was de vraag: welke krant gaat weg? Geen een. Zo kan hij alles volgen, van uiterst rechts tot links, om niet in een bubbel te belanden.

Een goede vriend

Wat betekent Trouw inmiddels voor hem? Het is een goede vriend, zegt hij: “Met wie ik diepgaand kan discussiëren over de samenleving. Zonder kapsones, met een calvinistische inslag en bij de tijd.”

Al vroeg had Ginio oog voor ‘immateriële zaken’. “Die komen in de krant vaak aan bod, steeds met een andere insteek. Dat verrijkt me.”

Hij roemt het initiatief van Doekle Terpstra, tien jaar geleden, die op de voorpagina de ruimte kreeg zijn ‘Benoemen en bouwen’ te beschrijven, als tegenkracht tegen Geert Wilders. “Het was actiejournalistiek. Maar als stem van de gematigdheid.”

Ruime hoekhuis

Hun ruime hoekhuis in Badhoevedorp heeft aan twee kanten een tuin. Tijdens het gesprek rent de middelste (Julian, 2) met zijn dekentje rond en wordt de jongste wakker, Auke (‘die Friese naam vonden we het mooist’). Altijd moet er wel een luier worden verschoond.

Hoe combineer je drie kinderen met werk en twee abonnementen? Dat is lastig, zeggen de Beij’s, met het uitbreiden van hun gezin, groeide de berg kranten. “Je gaat er tegenop zien. Daarom hebben we alleen op zaterdag nog de papieren krant”, zegt Ginio. Door de week checken ze de Trouw-app: “De meerwaarde als abonnee is dat je de krenten uit de pap krijgt voorgeschoteld. Wij zijn toch vooral nieuwsconsumenten.”

Naast Schiphol

Ze wonen naast Schiphol, maar zijn niet met duurzaamheid bezig, zegt Ginio. Op school van de oudste (Milo, 5) meten ze nu wel fijnstof.

Ginio leerde van zijn moeder niet naïef te zijn over die soms schijnheilige Nederlandse tolerantie. Hij volgt de columns van Seada Nourhussen: “Goed dat er meer aandacht voor discriminatie komt. Maar de toon van die zwarte activisten jaagt mensen juist tegen ze in het harnas.”

Trouw bestaat 75 jaar. Om dat te vieren, maakten we een speciale bijlage. We blikken terug op de afgelopen jaren en we kijken vooruit.Lees hier meer artikelen uit de bijlage. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden