Een goede voorbereiding is het halve kerstdiner

Het kerstdiner zorgt altijd voor veel gezelligheid op tafel. (ANP) Beeld
Het kerstdiner zorgt altijd voor veel gezelligheid op tafel. (ANP)

Vlees en vis vormen vaak het duurste onderdeel van de kerstmaaltijd, denk aan rollades en reeruggen, om nog maar te zwijgen van kreeften en oesters. De crisis indachtig gaan prijsbewuste koks dit jaar op de creatief-vegetarische toer. Trendy en nog gezond ook. Alle gerechten zijn voor vier personen en zijn zoveel mogelijk van tevoren klaar te maken.

Karin Luiten

Voorgerecht:
Schuimige pompoensoep met gember:

500 g pompoen, in blokjes;1 grote ui, gesnipperd; appel, in stukjes; 1 knoflookteen, fijngehakt; stukje gember(± 4 cm), geraspt; 1 el ketoembar (=gemalen koriander); 2 groentebouillontabletten; 100 ml slagroom; scheut olijfolie.

50 g Danish blue; 4 sneetjes stokbrood; takje platte peterselie, fijngehakt.

Voorbereiding:
Fruit de gesnipperde ui en knoflook in wat olijfolie in een soeppan. Doe de geraspte gember en ketoembar erbij en laat vijf minuten meefruiten. Voeg de appel en pompoen toe en giet er zoveel kokend water bij tot de pompoen nét onder staat. Bouillontabletten, zout en peper erbij en dan met deksel erop in 45 minuten zachtjes gaar laten koken. Pureer met de staafmixer. Verbrokkel de blauwe kaas en schep de peterselie erdoor, zet apart.

Laatste moment:
Rooster de sneetjes brood goudbruin in een broodrooster. Verdeel de brokkelige kaas erover. Verwarm de soep zachtjes weer op. Doe in een hoge, smalle mengkom, giet er de room bij en pureer schuimig met de staafmixer. Serveer in kleine soepkommen met de broodjes.

Hoofdgerecht:
Filobuideltjes met champignons, couscous met ratatouille en kruidige yoghurtdip

250 g snelkookcouscous; 1 aubergine, in kleine blokjes; 1 courgette, in kleine blokjes;1 gele paprika, in kleine blokjes; 250 g smaaktomaten, in stukjes; 1 kleine ui, gesnipperd; 1 knoflookteen, gesnipperd; ½ citroen; 1 tl paprikapoeder; 1 bosje platte peterselie; ½ bosje koriander; scheut olijfolie.

250 g Turkse/Griekse yoghurt; 1 groene peper, fijngehakt; 1 knoflookteen, fijngehakt; ½ bosje koriander, fijngehakt; zout & peper.

Voorbereiding:

Het in mooie kleine blokjes (brunoise) snijden van de groente is even een klus, maar wel zeer rustgevend. En het is Kerst, dus het oog wil ook wat. Fruit de gesnipperde ui zachtjes in wat olijfolie in een braadpan. Voeg de groenteblokjes toe plus knoflook, zout, peper en paprikapoeder. Schep goed om en laat met deksel erop 20 minuten heel zachtjes sudderen.

Rasp met een fijne rasp de schil van de citroen, zet de helft apart voor de filodeegbuideltjes. Pers de citroen uit. Bereid de couscous volgens de aanwijzingen op de verpakking. Doe in een grote kom en roer los met een vork. Hak de peterselie en de koriander fijn en schep de helft hiervan door de couscous (bewaar de andere helft voor het laatste moment), samen met citroenrasp en sap. Breng op smaak met zout en peper.

Roer de ingrediënten voor de yoghurtdip door elkaar.

Filodeegpakketjes met champignons:

8 grote champignons (maar geen portobello’s); ½ pak filodeeg; 1 bosje peterselie; rasp van ½ citroen; 50 g ongezouten cashewnoten;1 kleine ui, gesnipperd; snufje cayennepeper; 1 el sesamzaadjes; 50 g boter.

Voorbereiding:
Laat het filodeeg ontdooien. Rooster de cashewnoten in een droge koekepan en hak fijn. Fruit in dezelfde pan de ui heel zachtjes in een scheutje olijfolie. Snij de steeltjes van de champignons en hak de steeltjes fijn. Hak de peterselie fijn. Meng in een kom de ui met de cashewnoten, champignonsteeltjes, peterselie, citroenrasp, zout, peper en een snufje cayennepeper.

Smelt de boter. Snij het ontdooide filodeeg in vierkantjes van circa 15-15 of 20-20 cm, afhankelijk van het merk deeg. Leg op het werkblad een vel filodeeg, kwast in met gesmolten boter, leg er een tweede vel op, kwast weer in met boter. Als de deegvellen iets langwerpig uitvallen, leg ze dan kruislings over elkaar. Schep een eetlepel vulling in het midden. Leg er een champignon op, bolletje naar boven. Pak het filodeeg aan de zijkanten op en knijp het boven de champignons goed dicht, zodat je een buideltje krijgt. Leg op een met bakpapier beklede bakplaat. Maak zo acht buideltjes. Kwast ook de buitenkant in met boter. Bestrooi met sesamzaadjes en wat zout.

Laatste moment:
Verwarm de oven voor op 200°C. Bak de buideltjes in circa 20 minuten goudbruin en knapperig. Warm de ratatouille zachtjes op. Schep de helft door de couscous, samen met de achtergehouden peterselie en koriander. Maak op vier borden mooie bergjes couscous met behulp van een opzetring (kookwinkel of zelf maken door een conservenblikje aan twee kanten open te maken) of een kopje. Schep de rest van de ratatouille eromheen. Leg er twee buideltjes naast. Serveer met de yoghurtsaus.


Dessert:
Mini-pavlova’s met granaatappel en pistachenootjes

2 eiwitten; 100 g basterdsuiker; 150 ml slagroom; 1 granaatappel; 4 el gehakte groene pistachenootjes (ongezouten);1 el suiker; naar keuze: 1 dessertlepel rozenwater.

Voorbereiding:
Verwarm de oven voor op 125°C. Klop de eiwitten met de mixer stijf in een brandschone kom. Voeg tegen het eind de basterdsuiker toe en klop tot stijve pieken. Schep vier eilandjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak 1 uur in de oven en laat dan helemaal afkoelen. Te veel gedoe? Koop schuimkransen bij de banketbakker. Snij de granaatappel in vieren en peuter alle rode besjes eruit, zonder de harde witgele vliesjes. Hak de pistachenootjes grof.

Laatste moment:
Klop de slagroom stijf met de suiker, voeg voor een subtiel accent een lepel rozenwater toe. Leg de schuimpjes op borden. Lepel er een dot slagroom erop. Strooi de granaatappelbesjes en pistachenootjes erover.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden