Een goede verteller wordt een huisvriend

Radio 1 maakt beste voorlezer van luisterboeken bekend

JOOST VAN VELZEN

Luisterboeken inspreken is nog een hele kunst. Vanavond wordt in het Radio 1-programma 'Kunststof' (NTR) de winnaar bekendgemaakt van de Storytel Luisterboek Award 2014. Dat is de jaarlijkse prijs voor de beste voorlezer van een luisterboek en de bekendmaking dient als aftrap voor de Week van het Luisterboek, die vandaag begint. Genomineerd is onder meer 'De vergelding', geschreven én gelezen door Jan Brokken.

Het gesproken boek eist slechts een minimarktaandeel voor zich op. Het schommelt formeel rond de 1 à 2 procent maar is volgens de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) lastig meetbaar doordat de verkoop zich vaak 'via branchevreemde kanalen voltrekt, zoals de ANWB'. "Wel zien wij een tendens van een stijging in het aantal downloads", zegt een CPNB-woordvoerder.

Voor slechtzienden en dyslectici zijn 'klinkende letteren' onmisbaar.

Martijn Oosterom (10)

"Als het mij voorgelezen wordt, hoef ik het zelf niet te doen. Want als ik zelf lees, gaat het moeilijk en maak ik fouten. Doordat ik dyslectisch ben, is spelling en lezen lastig voor mij. Luisterboeken zijn voor mij dus heel handig en de bieb is heel dichtbij, daar kan je ze lenen of aanvragen. Ik heb nu net 'Catching Fire' binnen van Suzanne Collins - 'Vlammen' heet het eigenlijk. Nadelen zijn er ook wel. Als je geen cd-speler bij je hebt, dan heb je niks aan een luisterboek, al zijn er ook wel bestandjes, maar dan moet je weer een computer of een mobieltje bij je hebben. Dit jaar heb ik al een stuk of tien luisterboeken gehoord. In ieder geval heel veel. De beste? 'De Vuurbeker' van Harry Potter."

Zaqeea Hussain (40)

"Door een oogaandoening ben ik op mijn negentiende zeer slechtziend geworden. Vanaf dat moment was ik afhankelijk van het gesproken boek. Het was heel vreemd om voor het eerst een boek te horen in plaats van zelf te lezen. Het waren toen nog cassettebandjes, die moest je omdraaien. Tijdens mijn studie was dit tijdrovend. Gelukkig is de tijd vooruitgegaan, de cd-rom kwam uit en nu zijn er meer mogelijkheden. Nu zijn er e-books die je kunt downloaden op computer en smartphone. De bibliotheken zijn ook hierin met de tijd meegegaan. Naast de menselijke stem is het ook mogelijk om synthetische stemmen te luisteren. Ik lees graag boeken die oorspronkelijk in het Engels zijn uitgebracht of in andere klassieke talen. Enkele van mijn favorieten: 'De grote transformatie' geschreven door Karen Armstrong, 'Cleopatra' van Stacy Schiff en 'Maria Callas' geschreven door Arianna Stassinopoulos. Soms is het ontzettend grappig hoe bepaalde woorden vertaald of uitgesproken worden. Er zit verbetering in, maar je blijft afhankelijk van degene die het inspreekt. Liever zou ik zelf willen lezen, ik geef liever mijn eigen stem aan het verhaal. En ik mis het om lekker op een boekenmarkt tussen oude boeken te zoeken."

Debby Buis (33)

"Ik ben net geopereerd omdat mijn netvlies begon los te laten, dus op het moment zie ik maar 1 procent. Gewoonlijk zie ik iets van 2 procent, bijna niets dus. Als ik wil lezen moet ik het dus van luisterboeken hebben. Ze zijn handig, want je kunt ze overal mee naartoe nemen. Ik heb zo'n draagbaar apparaatje, een soort mp3-speler waar ik ze op afspeel. Sommige zijn gigantisch goed voorgelezen. Jan Meng is bijvoorbeeld een hele goede voorlezer, of Willem Nijholt. Het kan ook een toevoeging zijn als de auteur van het boek zelf voorleest. Dat is echt beter geworden. Laatst leende ik een oud boek van de blindenbibliotheek. Dat was zo ongepassioneerd en ongeëmotioneerd voorgelezen, dat ik er meteen genoeg van had. De Harry Potter-serie vind ik wel het mooiste. En 'Lord of the Rings' of 'De Hongerspelen'. Ja, ik hou erg van fantasy. Jammer dat de Nederlandse markt voor luisterboeken zo klein is; je hebt lang niet alles wat ik zou willen."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden