'Een goede vader is een beetje rechts'

“Er is goed beschouwd niemand die een autoriteit beter kan vertegenwoordigen dan een vader. Een goede vader oefent gezag uit. Een goede vader, zou je kunnen zeggen, is een beetje rechts.”

Dat schrijft Bert Bukman in zijn inleiding van de bijlage 'Zonen & Vaders' in HP/De Tijd. In deze kleine veertig bladzijden tellende special, met als ondertitel 'De oerrelatie in de overgang', komen mannelijkheid, rolpatronen en gezag aan bod. “Blijkbaar hebben ook dochters er behoefte aan: een vader die gezag uitoefent. Maar voor een zoon is dat gezag toch het belangrijkste. Door het uitoefenen van gezag kan een vader hem voorbereiden op wat hem in het leven te wachten staat. Bovendien wordt hem, en dat is wellicht nog belangrijker, de mogelijkheid geboden in opstand te komen en zich aan het vaderlijke gezag te ontworstelen. Zo kan hij een eigen visie ontwikkelen en uitgroeien tot een persoonlijkheid”, predikt Bukman het natuurlijke ordeningsprincipe.

In de bijlage onder meer een portret van de machtige Donner-dynastie, aandacht voor de voetbalzoon en de vadermoordenaar, en vijf zonen van beroemde vaders over hun onderlinge worstelingen.

Ook in HP/De Tijd beschrijft Mieke Zijlmans de carrière van Nelly Frijda, haar drie rollen in het nieuwe toneelstuk 'De kip die over de soep vloog' en natuurlijk haar Flodder-imago.

Uiteraard in alle bladen aandacht voor Bolkestein en zijn verkiezingsoverwinning. Waar HP/De Tijd een De Gaulle-pet boven zijn hoofd tekent, heeft Hervormd Nederland op de cover een koning Bolkestein. HN portretteert hem als een strenge, wijze vader die weet wat goed is voor zijn volk. Via een aantal personen probeert het blad een beeld van Bolkestein te geven. Een van de mensen die over hem vertellen is oud-Kamerlid Theo Joekes. Hij typeert Bolkestein als volgt: “Hij is een tolerante man. Maar als je in Nederland zegt dat iets niet de spuigaten mag uitlopen, wordt er onmiddellijk met allerlei verwijten en hakenkruisen naar je gegooid. Hij heeft de moed en intelligentie om staande te houden wat hij zegt.”

HP/De Tijd denkt dat Bolkesteins monsterzege te vroeg komt. “De zege komt vooral op het verkeerde moment. Hij vlamde weliswaar als nooit tevoren, maar hij deed dat wel één verkiezing te vroeg”, schrijft Alain van der Horst.

Elsevier noemt de man die de VVD zo groot maakte een heer van stand, verdwaald in de politiek. Ook dit blad portretteert Bolkestein uitgebreid en geeft nog eens in een staatje weer hoe indrukwekkend zijn winst is. Al in de tweede alinea komt een anonieme D66'er aan het woord die nooit Bolkesteins vriend zal worden. “Bolkestein wordt nooit premier. Hij heeft geen charme, hij is contactgestoord. Ik zou niet in een kabinet-Bolkestein willen zitten.” Een eveneens anonieme prominente VVD'er is niet zo blij met de verkiezingszege: “We hebben geen zin in euforie. Deze overwinning maakt ons machteloos, we zijn al eerder diep gevallen.”

De Groene Amsterdammer wijt het succes van Bolkestein meer aan de zwakte van zijn concurrenten: “In het land der blinden is eenoog koning. Zo won Bolkestein verleden week de Thorbecke-prijs voor politieke welsprekendheid. Is hij dan zo welsprekend? Wie de man hoort praten, meent al snel naar een vooroorlogs dictafoon-apparaat te luisteren, zo onnatuurlijk strooit de man met zijn klemtonen - vooral de loodzwaar geaccentueerde n's aan het einde van zijn woorden maken een potsierlijke indruk”, aldus René Zwaap.

Vrij Nederland bekijkt de overwinning van Bolkestein vanuit een PvdA-invalshoek. Het blad vraagt zich bij monde van Max van Weezel af wat de strategie van die partij zal zijn. “Gaan ze Bolkestein nu energiek tegenspreken? Gaan ze hem alsnog zwart maken? Of willen ze juist taboes doorbreken - net als hij? Willen ze hem overtroeven? De sociaal-democraten maken in elk geval rijkelijk laat een begin met hun tegenoffensief. Want het kalf ìs inmiddels al verdronken.”

Ajax-spits Ronald de Boer vraagt zich in een interview met VN af waarom Johan Cruijff zijn 'leerling' in De Telegraaf zo afvalt. “Hij zei dat Dennis in Italië alleen maar zijn zakken zit te vullen, dat de voetbaltrots hem heeft verlaten. Wat heeft het nu voor nut om je zo over iemand uit te laten, vraag ik me af. Waarom doet Johan dat? Misschien omdat Dennis indertijd voor Inter heeft gekozen en niet voor Barcelona. Misschien om Dennis scherp te houden. Of om te kunnen zeggen, als Dennis straks weer de sterren van de hemel speelt: Dennis had effe een prikkel nodig.”

In het coververhaal van de Groene praten de schrijvers Marcel Möring en Graa Boomsma over het literaire herdenken en vergeten. Möring: “Als je het hebt over het herinneren van de Tweede Wereldoorlog, dan denk ik dat we nu veel eerder zitten te wachten op boeken die ons denkbeeld over die Tweede Wereldoorlog schokken. Dus niet de tweede 'Aanslag' of de tweede 'Het bittere kruid', maar boeken die onze denkbeelden helemaal overhoop gooien. Want laten we eerlijk zijn: voor ons is het nu nog enigszins levend, maar op een gegeven moment wordt het natuurlijk een ordinair onderwerp.”

Elsevier neemt een nieuw verschijnsel in Amsterdam onder de loep: de koffie- en theescene. Henk van der Roest is eigenaar van espresso-winkel Het Koffie Cultuurcentrum en voorspelt dat heel Nederland over twintig jaar espresso-koffie drinkt. Van der Roest is lyrisch over de nasmaak ervan: “Een heel mooie, achter op de tong. Pas als de kenner na een half uur nog zegt: 'O ja, jongens, ik proef hem nog', heeft espresso zijn taak volbracht.” Met de allerlaatste CD van Queen in zicht heeft Hervormd Nederland een interview met drummer Roger Taylor. Over de hedendaagse popmuziek is hij duidelijk: “Die wordt overstroomd door een overschot aan verschrikkelijke bands.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden