Een goede moslim integreert niet

Integratie komt helemaal niet recht uit de Koran. Het heilige boek van de moslims is overduidelijk: Een goede moslim gaat niet of terughoudend om met ongelovigen.

'Integratie komt recht uit de Koran' was de klinkende kop boven het artikel van Mohammed Boukhari in Trouw van vrijdag 6 mei jl. Mijn wenkbrauwen schoten allebei omhoog.

Had ik iets gemist? Had ik voor niets het afgelopen jaar veel werk gemaakt van het lezen en bestuderen van de Koran na al die kritische en vaak negatieve artikelen in kranten en opinieweekbladen over de islam en de Koran? Voor mij was dat als historicus en goedwillende burger reden om de Koran aan te schaffen en te lezen.

Ik begrijp na het bestuderen van Koran dan ook waarom 'goede' godvrezende moslims die zich aan het 'volmaakte boek' (Koran 2:3) houden, nooit zullen integreren met ongelovige Nederlanders, tenzij die Nederlanders zich bekeren tot de islam. En dan heb ik het niet over fundamentalisten en fanatici maar over gewone moslims die zich aan de Koran willen houden. Dan heb ik het over het merendeel van de negenhonderdduizend moslims in Nederland.

De bewering van Mohammed Boukhari dat integratie recht uit de Koran komt, klopt dan ook niet. De Koran is overduidelijk wat betreft integratie van moslims en ongelovigen. Met ongelovigen wordt niet omgegaan of met uiterste terughoudendheid. De Koran laat daarover geen enkele onduidelijkheid bestaan. Voor wie het na wil gaan: Koran 3:29, 4:90, 4:145, 5:52. Dit soort teksten, waarvan er nog veel meer zijn, kan een goede moslim niet negeren.

Omdat integratie tussen mensen plaatsvindt, hangt het succes daarvan af van de onderlinge omgang tussen mensen. Hoe meer en intensiever de omgang tussen mensen van verschillende culturen, bijvoorbeeld door huwelijken, hoe groter de kans van slagen van integratie.

Maar ook huwelijken tussen moslims en ongelovigen worden door de Koran verboden, tenzij de ongelovigen zich bekeren (Koran 2:222). De Koran werpt dus vooral obstakels op voor intermenselijke menselijke omgang tussen moslims en niet-moslims en daarmee integratie.

Integratie is dus niet gedaan met het naleven van de wetten van Nederland, omdat de moslims een minderheid vormen. Dat is wel het minste, dat moslims of mensen met welke willekeurige culturele achtergrond dan ook de wetten van Nederland naleven. Dat is, zeg maar, een basisvoorwaarde om in Nederland te leven zonder in chaos te vervallen. Wat Mohammed Boukhari aanhaalt en baseert op de Koran heeft dan ook niets met integratie te maken, maar meer met een tactisch advies om als moslimminderheid te kunnen overleven in een land, waar, vanuit een moslim perspectief, ongelovigen de meerderheid vormen.

Bovendien, als Boukhari die redenering doortrekt dan zouden de moslims bij het bereiken van de meerderheid de islamitische wetten invoeren. Het respecteren van de Nederlandse rechtsstaat door moslims zou dan alleen een tactische status-quo zijn. En de Koran gelezen hebbende, zou mij dat niet verbazen.

De redenering van de heer Boukhari is dan ook een schijnredenering. Je aan de wetten van een land houden is vanzelfsprekend. Integratie is wat anders. Dan kies je voor de zuivere multiculturele samenleving.

Voor mij is de Koran overduidelijk: een 'goede' moslim integreert niet met ongelovigen. Daar hoeft een moslim geen fundamentalist voor te zijn. Kom daar gewoon voor uit. Als moslims onder elkaar willen blijven kunnen zij op vreedzame en democratische actie voeren voor een multiculturele samenleving die moslims de ruimte geeft te leven naar de teksten in de Koran. Maar probeer mij als burger niet wijs te maken dat de Koran integratie met niet-gelovige Nederlanders voorstaat. Dat is ver bezijden de waarheid.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden