Een goede greep uit het internationale aanbod

Even is Venetie de filmhoofdstad van de wereld. Met de vertoning van 'Dr Jekyll and Mr Hyde' ging dinsdagavond de 49ste editie van 's werelds oudste filmfestival van start. De openingsfilm van Rouben Mamoulian was overigens in 1932 ook al op het eerste filmfestival in de Dogenstad te zien.

Met deze film en de herhaling van het hele programma uit 1932 in een retrospectief wil Venetie onderstrepen dat zijn festival (dat tot 12 september duurt) al sinds mensenheugenis een toonaangevende rol speelt. Ook de andere films die in het festival van 1932 te zien waren, moeten nu het belang van Venetie voor de filmgeschiedenis aangeven.

Zo kon de wereld destijds in Venetie ook voor het eerst kennis nemen van 'A nous la liberte' van Rene Clair en van 'The blue light' van de toen nog niet tot grotere eer en glorie van Hitler werkende Leni Riefenstahl. Dat jaar beleefde de Nederlander Joris Ivens tevens zijn internationale doorbraak. Van hem was toen het korte filmgedicht 'Regen' te zien.

Dat Venetie naar het verleden grijpt om zijn status te bewijzen, is niet helemaal toevallig. De laatste jaren is het Italiaanse festival enigszins voorbij gestreefd door het veel grotere en veel meer aandacht trekkende festival van Cannes. Gillo Pontecorvo, de kersverse directeur van het festival, heeft zich heilig voorgenomen Venetie weer terug aan de top te brengen. Zijn toverformule daartoe is: een mix van artistieke en publieks-films.

Dat Pontecorvo eerder dit jaar Gulielmo Biraghi opvolgde, was een klein wonder. In het verpolitiekte Italie worden de festivaldirecteuren meestal gerecruteerd uit partijgebonden filmcritici of wat oudere trouwe partijgangers. De 72-jarige Pontecorvo echter is 'slechts' een onafhankelijk en alom gerespecteerd cineast. Zijn bekendste film is 'De slag om Algiers', die in 1966 in Venetie werd bekroond met de Gouden Leeuw.

Nieuw werk

Voorzover zich dat nu al laat beoordelen is de keuze voor deze onafhankelijke kunstenaar een gelukkige geweest. Pontecorvo wist enkele Italiaanse cineasten over te halen Cannes te laten schieten. Zo presenteren Pupi Avati, Aurelio Grimaldi en Mario Martone hun nieuwe werk nu in het hoofdprogramma van Venetie.

Door een beroep te doen op de overtuigingskracht van Richard Pena, de directeur van het New Yorkse Filmfestival, slaagde Pontecorvo er ook in enkele Amerikaanse regisseurs zijn hoofdprogramma binnen te loodsen. Meestal geven die de voorkeur aan Cannes of Berlijn. In Venetie dingen dit jaar maar liefst vier Amerikaanse films mee naar de Gouden Leeuw: 'Raising Cain' van Brian de Palma, 'In the soup' van Alexander Rockwell, 'Me and Veronica' van Don Scardino en 'Glengarry Glenn Ross' van James Foley. Die laatste film, met Jack Lemmon en Al Pacino, is een verfilming van het gelijknamige stuk van David Mamet, dat in Nederland - alom bejubeld - als 'Vastgoed B.V.' door Toneelgroep Amsterdam is opgevoerd. .

Gerespecteerd

Voor het competitie-programma, dat wemelt van de bekende en gerespecteerde filmauteurs, maakte Pontecorvo ook verder een goede selectie uit internationale aanbod. Er is in dit programma-onderdeel nieuw werk te zien van ondermeer Zhang Yimou, Kira Muratowa, Otar Iosseliani, Claude Sautet, Bertrand Tavernier, Peter Handke, Joao Cesar Monteira, Ousmane Sembene en Lana Gogoberidze.

Een nieuw programma-onderdeel is dit jaar 'Finestra sulle imagini', waarin vooral kort experimenteel (video)werk te zien is. In dit 'venster op de beelden' worden de nieuwe films gepresenteerd van ondermeer Susan Seidelman, Peter Greenaway, Carlos Saura, Michael Apted, Jan Schutte en Nick Broomfield.

Een gouden greep deed Pontecorvo tot slot met de wereldpremiere van 'Die zweite Heimat; Chronik einer Jugend' van Edgar Reitz. Het is het lang verwachte vervolg op de tvserie 'Heimat' en bestaat uit dertien delen van twee uur. De presentatie van deze mammoet-film is over het hele festival uitgesmeerd.

Welke film uit het hoofdprogramma op 12 september met de Gouden Leeuw wordt bekroond, beslist de jury, die dit jaar bestaat uit onder anderen componist Ennio Morricone, scenarioschrijver Hanif Kureishi, acteur/regisseur Dennis Hopper, Neil Jordan, Fernando Solanas en Michael Ritchie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden