Opinie

Een goede echtgenote wist altijd haar plaats

null Beeld

De instructies aan Amerikaanse huisvrouwen in de jaren vijftig laten zien hoeveel er is veranderd. Of hoe weinig.

Het is weer 8 maart, internationale vrouwendag. Zowel voor wie denkt dat er veel is veranderd in het leven van vrouwen, als voor wie denkt dat er juist weinig is veranderd, is het nuttig om te zien hoe de moderne vrouw er ruim vijftig jaar geleden uitzag. Het Amerikaanse blad Housekeeping Monthly beschreef de do's and don'ts uitvoerig op 13 mei 1955. Het geheim van de ideale vrouw:

Zorg dat het eten klaarstaat als hij thuiskomt. De meeste mannen hebben honger als ze thuiskomen en jouw smakelijke maaltijd is deel van het warme welkom dat hij nodig heeft.

Neem een kwartiertje rust voordat hij arriveert. Werk je make-up bij, doe een lint in je haar en maak dat je er verzorgd uitziet. Hij heeft alleen maar hardwerkende, vermoeide mensen gezien.

Wees vrolijk en interessant voor hem. Zijn saaie dag moet een beetje leuker worden en een van jouw plichten is daarvoor te zorgen.
Ga een laatste keer keurend door het huis voor hij er is. Haal snel een stofdoek over de meubels. Zo komt je man in een haven van rust en orde en het zal jou ook een immens gevoel van voldoening geven.

Als hij thuiskomt, zorg dan dat geen lawaai van wasmachine, droger of stofzuiger te horen is en zorg dat de kinderen rustig zijn.

Wees blij dat je hem ziet, begroet hem met een warme glimlach en laat oprecht zien hoe graag je het hem naar de zin wilt maken.

Luister naar hem. Je hebt vast en zeker veel te vertellen, maar laat hem eerst praten en denk erom dat zijn onderwerpen belangrijker zijn dan die van jou.

Begroet hem nooit met klachten en problemen.

Klaag niet als hij laat thuiskomt voor het eten, zelfs niet als hij de hele avond wegblijft. Beschouw dat als een kleinigheid in vergelijking met wat hij allemaal te verstouwen heeft gekregen op zijn werk.

Maak het hem naar de zin. Laat hem lekker achterover leunen in een gemakkelijke stoel of laat hem even op bed liggen, en zorg dat je iets fris of iets warms te drinken klaar hebt.

Schud zijn kussen op en bied aan zijn schoenen uit te trekken. Praat zacht met een geruststellende en prettige stem.

Stel hem geen vragen over wat hij gedaan heeft en trek zijn oordeel of integriteit niet in twijfel. Vergeet niet dat hij de baas in huis is en dat hij dus zijn gezag eerlijk en oprecht zal uitoefenen. Je hebt het recht niet daaraan te twijfelen. Een goede echtgenote weet altijd haar plaats...

De Franse schrijver Stendhal schreef bijna twee eeuwen geleden over belang van gelijke kansen voor vrouwen: "De toegang van vrouwen tot volmaakte gelijkheid zou het zekerste bewijs zijn van de beschaving; het zou de intellectuele vermogens van het menselijk geslacht en de kansen op geluk verdubbelen." Het stond in zijn boek 'Over de liefde'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden