Een goede backbencher houdt de vuile was binnen de fractie

Redactie: Nicole Besselink, Wilfried van der Bles, Bart Zuidervaart

Je zult maar 23.067 voorkeurstemmen hebben behaald bij de laatste Kamerverkiezingen. Dan is je achterban groter dan het Noord-Brabantse dorp Nuenen kwijt kan. En dan beland je in de achterste bankjes van de Kamer, met de niet bepaald populaire portefeuille geestelijke gezondheidszorg en schuldhulpverlening. Nu Tunahan Kuzu de PvdA-fractie met slaande deuren heeft verlaten, dringt zich de conclusie op dat hij zich te groot voelde voor zijn rol als backbencher.

Dat geldt ook voor zijn kompaan Selçuk Öztürk, goed voor een kleine 10.000 stemmen. Een goede backbencher heeft de gave zich volledig in dienst te stellen van de partij. Interne discussie, prima, maar daar mag de buitenwacht niet te veel van merken. En als je dan in de media een eigen minister tot de orde roept, wat het duo Kuzu/Öztürk deed, heb je je rol niet helemaal begrepen.

Een backbencher gedijt in de luwte. Zoals Van Dale het noemt: 'een minder belangrijke politicus'. Dat klinkt wat neerbuigend, maar niet iedereen kan aan het front meestrijden. Backbenchers vind je vooral in de grote fracties. Neem het VVD-Kamerlid Ybeltje Berckmoes-Duindam, woordvoerder maatschappelijke opvang en verslavingszorg. Sinds 2011 in de Kamer, maar nauwelijks te vinden in de krantenarchieven. Vrij Nederland zette haar vorig jaar op nummer 1 op de backbenchers-hitlijst. In de eerste tien maanden na de verkiezingen sprak ze exact 32 woorden uit in de plenaire zaal. Daar kunnen de andere 149 Kamerleden niet aan tippen.

Onze eigen top-5 van beste backbenchers

5: Manon Fokke (PvdA). Kwam in 2012 in de Tweede Kamer en maakte tijdens haar maiden speech een uitglijder van formaat. Ze verklaarde dat de PvdA het statiegeld op flessen niet wilde afschaffen, maar juist uitbreiden. Oeps. Dat stond haaks op het kabinetsbeleid. Fokke is inmiddels geen woordvoerder milieu meer. Ze heeft zich goed gerevancheerd door met collega's van GroenLinks en D66 twee wetsvoorstellen voor het houden van referenda door het parlement te loodsen.

4: Foort van Oosten (VVD). Een degelijke liberale kracht op de achterste rij. Hij houdt zich op de achtergrond bezig met zaken als integriteit en openbaar bestuur. Tot begin deze maand. Van Oosten maakte zich in een Kamerdebat hard voor behoud van de huidige wachtgeldregeling voor politici. Want: "Ik noem het enorm hoge afbreukrisico op internet. Als je een faux pas begaat, is het helemaal verschrikkelijk." Hoon was zijn deel. Vooral op datzelfde internet.

3: Roelof van Laar (PvdA). Kwam tussentijds in de Kamer na het vertrek van partijgenoot Pierre Heijnen. Van Laar kreeg de portefeuille koninkrijksrelaties en is inmiddels diverse keren hard in aanvaring gekomen met coalitiegenoot André Bosman (VVD). De liberaal presenteerde begin dit jaar een omstreden initiatiefwet om de vestiging van Antillianen in Nederland te bemoeilijken. Van Laar veegde die gedecideerd van tafel: "Er zal een nieuwe wet moeten komen."

2: Rudmer Heerema (VVD). Woordvoerder natuur, een portefeuille waar de liberalen niet al te veel waarde aan hechten. Toch slaagde hij er deze zomer in alle kranten te halen met zijn pleidooi voor het neerschieten van de wettelijk beschermde meeuw. Daarna nooit meer iets vernomen van dit voorstel. Maar iedereen wist - al duurde het maar even - van het bestaan van Heerema af.

1: Marit Maij (PvdA). Voormalig diplomaat en dochter van oud-CDA-minister Hanja Maij. Na haar aantreden, in 2012, bezitter van de ondankbare portefeuille asiel en migratie. Ondankbaar omdat de VVD deze paragraaf in het regeerakkoord is gegund. Toch wist Maij heel stilletjes het leven van asielzoekers en vreemdelingen steeds een klein beetje beter te maken. Een uitstekende backbencher dus. En inmiddels toegetreden tot het fractiebestuur.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden