Een goed, zoet 5759

Op Rosj Hasjana, het joodse nieuwjaarsfeest, dat gisteren en vandaag wordt gevierd is het de gewoonte geen zure of zoute spijzen te nuttigen, omdat die niet in overeenstemming zijn met het 'zoete' karakter van dit feest.

Van onze kerkredactie

Nadat op de eerste avond van Rosj Hasjana de Kiddoesj is gezegd en voordat de eigenlijke maaltijd begint, wordt een schijfje zoete appel in honing gedoopt en gegeten, nadat een zegenwens is uitgesproken voor een 'goed en zoet jaar'.

Het nieuwjaarsfeest en Jom Kippoer, de Grote Verzoendag die op 30 september wordt gevierd, dragen een meer persoonlijk en minder nationaal of historisch karakter dan de andere joodse feestdagen. Het nieuwjaarsfeest plaatst de individuele Jood voor zijn God. Het is het tijdstip van de afrekening. Men wordt geacht de balans op te maken van het zedelijk en godsdienstig leven in het afgelopen jaar en zó voor God te treden met gebeden voor de toekomst. Rosj Hasjana leidt de Tien Boetedagen in, die hun hoogtepunt vinden in de tiende dag, Jom Kippoer.

In de synagoge is de sjofar, de ramshoorn, het belangrijkste symbool dat de plechtige betekenis van het nieuwjaarsfeest tot uitdrukking brengt. De sjofar wordt beide nieuwjaarsdagen geblazen. De middeleeuwse joodse geleerde Maimonides schreef over de betekenis van het blazen op de ramshoorn, dat 'de tonen van de sjofar oproepen tot de noodzaak van onmiddellijke inkeer'.

De joodse jaartelling begint 3761 jaar voor de christelijke en de kalenderjaren kennen tevens een ander verloop. Het joodse jaar is namelijk geen zonnejaar, maar een maanjaar. De duur van de maand hangt af van de tijd die de maan nodig heeft om een volledige baan rond de aarde af te leggen. Omdat het maanjaar ongeveer 354 dagen telt in plaats van de 365 van het zonnejaar, wordt zeven maal in de 19 jaar een dertiende maand aan het maanjaar toegevoegd.

Deed men dat niet, dan zou bijvoorbeeld het joodse paasfeest, dat in het voorjaar moet worden gevierd, op den duur in de winter belanden. De maanden van het joodse kalenderjaar worden niet geteld vanaf nieuwjaar, maar vanaf 1 niesan, de (voorjaars)maand waarin het Pesachfeest wordt gevierd, ter herinnering aan de uittocht uit Egypte. Het joodse nieuwjaar begint op de eerste dag van Tisjri, de zevende maand van de joodse kalender.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden