Een goddelijke test voor de korangeleerde
Bij geen enkel belangrijk staatsevenement ontbrak hij: Saied Tusi. Met de hand tegen het oor gedrukt, de ogen samengeknepen en een getergde uitdrukking op het gelaat, reciteerde hij soera's als 'De Opening', 'De Bloedklonter'of 'De Koe'. Te midden van Iraanse topfunctionarissen, zoals geestelijk leider Ali Khamenei, genoot high-society-korangeleerde Tusi niet alleen de respectabele reputatie van religieuze geleerde, maar ook die van iemand die zich moreel verheven had tot onmetelijke en voor gewone stervelingen meestal ongrijpbare hoogten.
Die reputatie dreigt nu weggevaagd te worden. Tusi wordt ervan verdacht minstens vier van zijn jonge leerlingen seksueel te hebben misbruikt. Woordvoerder van justitie, Hojatoleslam Mohseni Ejai, maakte dat vorige week bekend. Welke straf Tusi mogelijk boven het hoofd hangt, is nog onduidelijk. Ejai zei dat een ervaren en zeer religieuze rechter de zaak aan het bestuderen is en dat deze heel zorgvuldig omgaat met het gevoelige karakter ervan. Hij voegde eraan toe dat sommige beschuldigingen moeilijk te bewijzen zijn.
'Het satellietkanaal van de stem van de Grote Satan', zoals Iraanse conservatieven de door de Amerikaanse regering gesubsidieerde satellietzender 'Voice of America' noemen, was het eerste buitenlandse kanaal dat één van Tusi's vermoedelijke slachtoffers interviewde. Later vertelde een andere oud-leerling van Tusi zijn verhaal aan de Perzische afdeling van de BBC. Hij zei dat Tusi hem twee keer seksueel had misbruikt toen hij twaalf of dertien jaar oud was.
Het slachtoffer wilde verder anoniem blijven maar zei dat hij uit een zeer religieuze familie komt en Tusi als zijn leraar had uitgekozen omdat hij de respectabele korandeskundige als een sleutel tot succes zag.
Maar Tusi zou al gauw ongebruikelijk vragen aan hem hebben gesteld, onder meer over de puberteit, en op een warme dag zou Tusi de jongen mee hebben genomen naar een openbaar zwembad waar hij hem zou hebben misbruikt. Of er hierbij sprake was van penetratie is niet helemaal duidelijk - op zo'n vorm van homoseksuele verkrachting staat in Iran de doodstraf.
De tiener zweeg uit schaamte over het misbruik. Pas toen hij zag dat andere slachtoffers ermee naar buiten kwamen, besloot hij ook zijn verhaal te doen. Sommige slachtoffers dienden enkele jaren geleden al een klacht in bij justitie maar hiermee was tot op heden niets gedaan. Toch zouden de oud-leerlingen sterk bewijs hebben geleverd aan de rechtbank, waaronder twee brieven van Tusi waarin hij spijt betuigt over zijn daden en ook een aantal pikante sms'jes van diens hand. De recente interviews met de slachtoffers brengen de zaak nu onder de aandacht van het grote publiek.
Tusi ontkent de beschuldigingen in alle toonaarden. Hij ziet ze als een goddelijke test die hij hoopt goed te zullen doorstaan. Ook heeft hij gedreigd met juridische stappen als zijn reputatie nog verder wordt aangetast. Hij zou bovendien nog wel een boekje open kunnen doen over veel topfunctionarissen, zo beweerde hij.Of dat ook gerelateerd is aan kindermisbruik, blijft onduidelijk.
Hoewel de zaak in de Iraanse staatsmedia nauwelijks aandacht krijgt, heeft deze in het land toch tot groot tumult geleid. Er is een tweedeling ontstaan in de samenleving tussen degenen die Tusi 'een smerige pedofiel' noemen en zij die hun geëerde korandeskundige blijven verdedigen. Volgens de laatsten zou Tusi ten prooi zijn gevallen aan leugens die Amerika en andere vijanden van Iran moedwillig de wereld in sturen om onrust te zaaien en het toch al niet zo beste imago van Iran en de islam verder te verzwakken.
In ieder geval is door deze kwestie in Iran seksueel (kinder-)misbruik wel op de agenda komen te staan en dat was hard nodig.
undefined