Een gids in de digitale overvloed

Open een muziekstreamingdienst als Spotify of Deezer op je laptop en je hebt miljoenen albums en alle denkbare genres binnen handbereik. De keuzes lijken eindeloos. Maar waar te beginnen? Online-muziekcurators bieden uitkomst.

Opzwepende muziek bij het hardlopen? DJ Sandeman raadt Daft Punk en The Knife aan. Op zoek naar de nieuwste hedendaagse klassieke muziek? De programmeur van het Muziekgebouw aan 't IJ stelt een afspeellijst voor je samen. Apps en websites met persoonlijke muziektips van popjournalisten, programmeurs en muzikanten winnen aan populariteit. Waar komt deze behoefte aan muziekcuratie toch vandaan?

Op de radio selecteren dj's de nieuwste hits en op internet kunnen bloggers alles kwijt over de beste bands en albums. Eigenlijk selecteren en cureren zij toch al jaren de muziek waar het grote publiek naar luistert? "Klopt," zegt Gilles de Smit, medeoprichter van de online-muziekdienst 22tracks. "Maar het is via deze kanalen niet altijd even makkelijk om bij de interessantste muziek uit te komen. Op onze site hoef je tussendoor niet naar reclamespotjes te luisteren. En mocht je een nummer niet leuk vinden, dan sla je dat makkelijk over."

In 2009 richtte De Smit samen met Vincent Reinders 22tracks op. Reinders presenteert de radioshow Wat Anders op FunX, maar merkte dat het steeds moeilijker werd om luisteraars twee uur lang aan de radio gekluisterd te houden. 22tracks was de oplossing: de presentator had de mogelijkheid om de nieuwste muziek te delen, maar de luisteraar kon naar eigen wens in- en uitschakelen.

Het concept is simpel: tweeëntwintig muziekexperts houden een afspeellijst van tweeëntwintig nummers bij, binnen tweeëntwintig genres. Inmiddels is 22tracks ook in Londen, Parijs en Brussel - elk met eigen lokale deskundigen - een feit. Uiteindelijk wil het bedrijf uitbreiden naar - hoe kan het anders - tweeëntwintig steden. Berlijn volgt deze zomer en ook New York staat dit jaar in de planning.

Volgens De Smit is gebruikersgemak het effectiefste wapen van de site. "Ik neem mezelf als voorbeeld: ik wil graag op de hoogte blijven van de nieuwste muziek, maar ik ben een luie luisteraar. Ik wil dat de nieuwste nummers binnen een paar muisklikken te beluisteren zijn en ik niet nog eens zelf het kaf van het koren hoef te scheiden."

Benefietfeest
In april kreeg 22tracks een klap te verduren. Het kantoor in Amsterdam werd leeggeroofd en het bedrijf bleek niet verzekerd tegen diefstal. Een enorme tegenvaller, maar volgens De Smit is het een kwestie van doorpakken. "We zijn verrast door de steun die we hebben gekregen toen het nieuws naar buiten kwam. Omdat we merkten dat veel mensen ons wilden helpen, hebben we een benefietfeest georganiseerd. Het werd een volle bak. Dat bewijst maar weer dat er echt behoefte is aan een curatiedienst als de onze."

De lancering van Perfects.nl afgelopen maart wijst hetzelfde uit. Op de site zijn honderden afspeellijsten voor verschillende gelegenheden te vinden, samengesteld door deskundigen. Zo is er een lijst voor een luie zondagmiddag. Medeoprichter Niels Aalberts: "Ik ken een hoop muziekliefhebbers die graag nieuwe bands en albums ontdekken, maar zich laten afschrikken door het enorme aanbod op internet. Perfects is een gids die luisteraars door deze gigantische muziekcatalogus leidt."

Hoewel de afspeellijsten vaak samengesteld zijn door bekende deskundigen als Leo Blokhuis en Saul van Stapele, hoeft niet iedereen duizenden Twittervolgers te hebben om een playlist op de site te maken. Aalberts: "De grootste muziekliefhebbers zijn niet altijd de bekendste journalisten, artiesten of professionals. Er zijn genoeg onbekende experts die vast meer weten van minimal techno of underground-hiphop dan ik."

In tegenstelling tot de initiatiefnemers achter 22tracks vindt Aalberts het niet belangrijk om de allernieuwste muziek aan te bieden. Zo zijn er op Perfects.nl afspeellijsten met de beste nummers van Metallica, The Smiths en Queen te vinden. "We willen iedereen de mogelijkheid bieden om op een makkelijke manier met nieuwe én oude muziek in aanraking te komen. Misschien heeft iemand van The Smiths gehoord, maar weet hij niet waar hij moet beginnen met luisteren. Sommige afspeellijsten zijn instapmodellen om een eerste indruk van een artiest of een genre te krijgen."

De oprichters van Perfects.nl en 22tracks zijn niet de enigen die mogelijkheden zien in muziekcuratie. Amerikanen en Canadezen hebben toegang tot de app Songza, waarin playlists ook al samengesteld worden door muziekexperts. Later dit jaar komt daar de streamingdienst Daisy bij, die dezelfde opties aanbiedt. Len Blavatnik, de steenrijke eigenaar van de Warner Music Group, zag zijn kans en investeerde 60 miljoen in de nieuwe muziekdienst.

Muziekindustrie Een hoop concurrentie, maar Gilles de Smit kijkt er niet van op. "Online-curatie staat nog in de kinderschoenen, het is te verwachten dat er allerlei initiatieven bij komen." Volgens de 22tracks-CEO zouden de verschillende sites en apps de muziekindustrie een impuls kunnen geven. "Hoe meer makkelijke, legale alternatieven voor het beluisteren van muziek, hoe minder er illegaal gedownload wordt." Ook Aalberts ziet toekomst in muziekdiensten als Perfects.nl en 22tracks. "Het afgelopen decennium stond in het teken van het alsmaar groeiende muziekaanbod op het internet. Nu miljoenen mensen toegang hebben tot deze overweldigende hoeveelheid bands en albums, is er behoefte aan een nieuwe fase: selectie, sortering en curatie."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden