Een gewoon blad, voor een bijzondere doelgroep

Voor ouders van ’zorgintensieve kinderen’ komt op 11 september het tijdschrift Lotje & co uit. Directeur Veronique Werz, zelf moeder van een meervoudig gehandicapte zoon: „Het is een gewoon blad, voor een bijzondere doelgroep.”

1

Waarom is een tijdschrift voor de ouders van zorgintensieve kinderen nodig?

„Het is duidelijk dat er behoefte aan zo’n blad is, want we hebben al ruim duizend abonnementen verkocht. En ons eerste nummer moet nog verschijnen. Onze doelgroep herkent zich niet in het huidige aanbod van tijdschriften. Ouders die een zorgintensief kind hebben, zitten thuis allemaal zelf het wiel uit te vinden. Er is wel al veel informatie over de kinderen zelf te vinden, maar niet over de praktische zaken waar ouders tegenaan lopen. Zo geven we antwoord op de vraag wat leuke vakantieadressen zijn voor deze gezinnen, of waar je goed kunt shoppen op internet. Want kleding passen in een winkel is een hele opgave als je kind aan een rolstoel gebonden is.”

2

Wat is een zorgintensief kind eigenlijk?

„Dat is voor iedere ouder verschillend. Het gaat vaak om chronisch zieke kinderen. Of het zijn verstandelijk, lichamelijk of visueel gehandicapte kinderen. Wat voor de ene ouder heel zwaar is, kan voor de ander best goed te doen zijn. Vaders en moeders weten vaak zelf het beste of ze een zorgintensief kind hebben.”

3

Wat kunnen lezers in het tijdschrift verwachten?

„Van alles. Eigenlijk alles wat je in een gewoon blad ook leest, maar dan altijd met een link naar onze doelgroep. Lotje & co verschijnt vier keer per jaar. In elk nummer hebben we een modereportage, interviews en rubrieken. Bijvoorbeeld: ’Tien tips tegen starende mensen’. Maar we zullen ook zeker over taboes schrijven.”

4

Om wat voor taboes gaat het dan?

„In het eerste nummer hebben we een verhaal over een moeder die een doodswens voor haar kind heeft. Als ouder wil je dat helemaal niet denken, maar bij ernstig zieke kinderen komt dat vaker voor dan je denkt. Wanneer pleeg je euthanasie op je kind? Of wanneer plaats je je kind uit huis? Dat zijn heftige vragen, die we behandelen. We hebben ook een interview met een mevrouw die haar kind al 37 jaar tussen haar en haar man in laat slapen. Dit soort verhalen kan een steuntje in de rug zijn voor andere ouders: ze zijn blijkbaar niet alleen.”

5

Wordt het dan niet een heel zwaar en verdrietig blad?

„Nee, de insteek blijft positief. In de verhalen wordt eigenlijk altijd benadrukt hoe je omgaat met problemen. Er verandert een hele hoop als je een zorgintensief kind krijgt, maar wij wijzen ouders er op wat er nog allemaal wel kan. Het gaat over mogelijkheden in plaats van over beperkingen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden