Een gevaarlijke gedachte

Op Sparta en Heerenveen na vind ik Feyenoord de leukste club van Nederland. Het is en blijft toch de club van Coentje, de Kromme en Pierre. Toen ik een zeker jubileum mocht vieren, kreeg ik enkele jaren geleden van collega's een rood-witte kaart, waarop vroeger in de tram werd aangekondigd tegen wie Feijenoord in de Kuip ging spelen. Dat karton, uit 1963, hangt in mijn werkkamer: Feijenoord-D.O.S., aanvang 2 uur, Entreeprijzen: fl. 7,- 6,- 4,75, 3,- 1,75 1,50. Ik heb het even nagekeken: die wedstrijd is op zondag 8 september 1963 gespeeld, Feijenoord won met 4-2, Cor van der Gijp maakte het eerste doelpunt. Feijenoord stond na die overwinning twaalfde; tegen DWS was de eerste wedstrijd met 1-0 verloren en een week later was in Groningen Klaas Nuninga een kwelling voor Hans Kraay: 3-0 voor GVAV!

Ondanks de zwakke competitiestart zat de Kuip op 8 september 1963 gezellig vol. Men zong waarschijnlijk het Hand in Hand, want dat was kort tevoren tot het tweede volkslied uitgegroeid, omdat Feijenoord als eerste Nederlandse club de halve finale van het Europa Cup-toernooi voor landskampioenen had bereikt. D.O.S. speelde die dag keihard, maar dat was geen nieuws, want D.O.S. speelde meestal keihard. Toch schreeuwde het Legioen geen moord en brand en hoefde voorzitter Cor Kieboom zich geen zorgen te maken over zijn klanten. Bij de cornervlag zat een agent, die na de wedstrijd het verkeer ging regelen. Manager was Guus Brox en die had geen loopbaan in de sportjournalistiek achter de rug.

Ik weet niet precies wanneer Feyenoord dit seizoen tegen de nazaten van D.O.S. gaat spelen. Maar misschien wordt het wel een hete middag. De Feyenoord-voorzitter van de 21ste eeuw maakt zich al heel lang zorgen over zijn van fanatisme overkokende klanten, de nieuwe manager is sportjournalist geweest en heeft het niet begrepen op zijn opvolgers die laten zien en horen hoe bepaalde leden van het Legioen zich tegenwoordig misdragen. Doodzwijgen die handel!, vindt hij. Net als de nazaten van D.O.S. heeft een deel van het rood-witte supporterdom (klemtoon op de laatste lettergreep) niet veel op met 'de joden'. En omdat Hamas ook niets met de ..... - nou ja, de rest weet u. De hedendaagse leiders van Feyenoord vinden dat ze niet veel meer kunnen doen tegen de warhoofden, die zich uitleven in anti-joodse spreekkoren. Eerlijk gezegd neig ik er langzamerhand een beetje naar, het hier in zekere zin mee eens te zijn. Al besef ik gelijkertijd dat dit een gevaarlijke gedachte is. Wat te doen? Excuses, verontwaardigd doen - prima. Maar een wedstrijd zonder publiek? Winstpunten in mindering? En dan zal het gedonder voortaan voorbij zijn? U gelooft het? Ik niet. De leiders van Feyenoord zeggen eigenlijk dat hun Hamas-roepers zo dom zijn, dat ze niets willen of kunnen begrijpen. Het bier en de frikadellen hebben hun hersenen verdrongen. Auschwitz, is dat niet de Poolse club, die dit jaar in de Uefa Cup speelt?

Ik zag ze schreeuwen en uit hun dak gaan, de Hamas-roepers. Wat moet je er mee? Oppakken en veroordelen wellicht. Daar kan Feyenoord mogelijk een handje bij helpen. Maar verder? Moet Feyenoord die lui soms geschiedenisles geven? Het is mooi wanneer Ivo Opstelten roept dat hij, net als Job Cohen in Amsterdam, de Hamas-roepers niet zal dulden. Maar stuur dan geen doofstomme agenten naar de Kuip!

O ja, Feyenoord kan toch nog iets doen: het bedrijfje lokaliseren dat Feyenoord-shirts bedrukt met de slogan 100 Procent Anti-Ajax. Dat is het begin van alle gevaarlijke domheid en intolerante voetbalellende.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden