Eén geniale bevlieging van Kemperman is genoeg

Solo van middenvelder breekt openingswedstrijd open: Oranje verslaat Argentinië met 3-1

DEN HAAG - Soms heeft een wedstrijd iets geks, iets onverwachts nodig om open te breken. Nederland-Argentinië (3-1), gistermiddag het openingsduel op het WK hockey voor heren, was zo'n wedstrijd.

De ouverture van de Nederlandse hockeyers had alle ingrediënten in zich van een saaie, gezapige opening, die werd geremd door spanning, zakelijkheid en tactische stellinginnamen.

Qua schouwspel was het niet veel. Argentinië trok zich ver terug en Nederland, voor het eerst actief in het uitverkochte Kyocera-stadion (vijftienduizend toeschouwers) moest geduldig wachten op het juiste moment. Ofwel hopen op een oprisping van één van de technisch begaafde spelers.

En dat moment kwam vlak na rust, toen beide ploegen één keer hadden gescoord. Robbert Kemperman, middenvelder van Kampong, slalomde langs vier, vijf spelers en versierde, toen een dolgedraaide Argentijn aan de noodrem trok, een strafcorner. Aanvoerder Robert van der Horst voelde de waarde van dat moment goed aan. Hij sprintte in een rechte lijn naar Kemperman en zei, nog voordat strafcornerspecialist Mink van der Weerden had aangelegd: "Dit is jouw goal, fantastische actie." Van der Weerden stelde niet teleur; zijn 2-1 was het breekpunt in de wedstrijd.

Kemperman, die kort voor het WK een breuk opliep in zijn kleine rechterteen, is een van de spelers van wie iets extra's verwacht mag worden in Den Haag. De Nijmegenaar is zich daarvan bewust. "Natuurlijk wordt er wat van je verwacht", zei hij na afloop van het duel, dat hij op pijnstillers had volbracht. "Ik zit over de honderd caps. Maar ik ben nog jong, 23. We hebben meerdere spelers die het verschil kunnen maken." En druk? "Dat maakt me allemaal geen zak uit", haalde hij zijn schouders op.

Aanvoerder Van der Horst glunderde op de afsluitende persconferentie, toen het cruciale moment opnieuw ter sprake kwam. "Ik vond het zó mooi", verklaarde hij zijn compliment richting Kemperman. "Ik krijg het niet meer voor elkaar hoor, zo'n beweging."

Ook bondscoach Paul van As kon maar met moeite woorden vinden om dat ene moment van suprematie te duiden. "Fantastisch", stamelde hij.

Maar of hij ook content was over het feit dat er een speler was opgestaan in een moeilijk fase van de wedstrijd? Nee, dat niet. "Ik vind dat we veel grote jongens hebben. Dit keer was het Kemperman, de volgende keer is het iemand anders."

Van der Horst knikte instemmend bij de woorden van Van As. Het onderstreepte zijn eerdere analyse. Nederland is volgens de aanvoerder meer naar elkaar toegegroeid toen het begin dit jaar de World Hockey League won in India. "We volgen niet langer het plan wat ons opgedragen wordt, maar het plan is van ons. Dat voelt goed, ook al geeft het ons meer verantwoordelijkheid."

Nederland speelde taakbewust tegen Argentinië. En dat moest ook wel. Op de World Hockey League was Nederland "in het Argentijnse mes gelopen", zoals Van As zei. Met een 5-2-nederlaag als gevolg.

Dat was gistermiddag wel anders. "We hebben echt in de structuur gehockeyd", zag doelman Jaap Stockmann. "Het gevaar is dat je, doordat je zo enthousiast bent, uit je taak gaat hockeyen. Maar we hebben geen rare dingen gedaan. En dan komen die doelpunten vanzelf."

Bondscoach Van As zag dat in dubbel opzicht met genoegen aan. Enerzijds werd het geduld beloond met een zege, anderzijds plezierde het hem dat Nederland ook zonder bal uitstekend had gefunctioneerd.

"Onze discipline zonder bal zal bepalen op welke podiumplek we komen te staan", beaamde Van As. "Met bal zit het wel goed", knipoogde de coach, refererend aan Robbert Kemperman.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden