Een gemene wereldreiziger

De bedwants is bezig met een glorieuze comeback. Het beestje houdt zich graag op in hotelbedden en menig toerist komt thuis met bulten en jeuk. En met bedwantsen, want voor je het weet liften ze mee in de koffer. Tips om aan het ongedierte te ontsnappen.

'Bedwantsen in dit hotel?!" De receptioniste van het hotel in de Londense wijk Victoria snuift boos: "We zijn wel een drie-sterrenhotel hoor!" Maar de verontwaardiging van de receptioniste ten spijt is het momenteel geen overbodige luxe om bij een Londens hotel te informeren of ze last hebben van bedwantsen.

Want de bedwants (Latijnse naamCimex lectularius), een klein roodbruin insect dat zich voedt met (bij voorkeur menselijk) bloed en zich vooral in en rond het bed ophoudt, is in Groot-Brittannië onmiskenbaar bezig aan een opmars. Zo is het aantal meldingen van bedwantsen in Londen de afgelopen jaren per jaar met ruim twintig procent toegenomen. En het Londense Airways Hotel betaalde vorig jaar twee zussen ruim 1800 euro schadevergoeding nadat de reizigsters meer dan honderd keer waren gebeten door bedwantsen. Sommige hotels huren zelfs honden in die getraind zijn op het opsporen van bedwantsen.

Wie zin heeft in een stedentripje naar de Britse hoofdstad doet er daarom goed aan eerst de reizigerssites te checken. Op Tripadvisor.com wemelt het van de meldingen over hotels met bedwantsen, compleet met close-up-foto's van de beestjes. Zo meldt een Noorse toeriste over haar verblijf in een Londens hotel: "De hele familie werd gebeten door bedwantsen. Het hotel was weerzinwekkend!" En een Britse reiziger waarschuwt: "Als je van bedwantsen houdt, ga dan naar dit hotel. Ik heb het over volwassen bedwantsen die nare bulten nalaten nadat ze je gebeten hebben."

De snelste manier om een ongediertevrij hotel te vinden, is om de naam van een hotel in combinatie met de woorden bed bugs in een zoekmachine te gooien. Als de combinatie meteen een hele rits zoekresultaten oplevert, is het beter om naar een ander hotel om te zien.

De bedwants roept associaties op aan een Dickensiaans verleden waarin de wens 'sleep tight and don't let the bed bugs bite' geen loze uitspraak was. Maar nadat de bedwants, ook wel wandluis genoemd, in de jaren veertig bijna was uitgeroeid is het diertje nu bezig aan een wereldwijde comeback.

In Noord-Amerika heeft het probleem zulke vormen aangenomen dat er een speciale site -Bedbugregistry.com- in het leven is geroepen waarop wordt bijgehouden welke Amerikaanse en Canadese hotels bedwantsen hebben. De kaart op de site laat zien dat met name de oostkust van de Verenigde Staten zwaar getroffen is. In New York heeft de plaag al epidemische vormen aangenomen. Niet alleen hotels maar ook woonhuizen, kantoren en bedrijven hebben last van het ongedierte. In 2010 werden de winkels van sportgigant Nike en van lingeriemerk Victoria's Secret zelfs enige dagen gesloten nadat was vastgesteld dat de beestjes er een onderkomen hadden gevonden.

Dat bedwantsen een groot probleem zijn in New York merkte ook Peter Hendriks bij een recent bezoek aan de stad. "We hadden een appartement gehuurd in Brooklyn en het viel ons op dat er in de straten overal aanplakbiljetten hingen van mensen die zich als bed bug killer aanboden. Aanvankelijk maakten we nog grappen over al die posters, maar de laatste dagen kreeg ik overal jeuk. Ik dacht eerst nog dat het psychisch was, maar kreeg toch rode plekken op mijn benen die enorm jeukten. Ik heb de beestjes niet gezien, maar vermoed wel dat ik door bedwantsen ben gebeten."

Voor Francesca, die niet met haar echte naam in de krant wil, had een overnachting op het Indonesische eiland Gili Meno kwalijke gevolgen. "We gingen naar het eiland omdat je daar heel goed kan snorkelen en boekten een eenvoudig hutje op het strand. Het zag er wat primitief uit, maar wel redelijk schoon. Maar de volgende dag zaten mijn rug en benen onder de bulten." Bij thuiskomst wilden de jeukbulten maar niet weggaan. "Ik schaamde me om me uit te kleden op de sportschool, want mijn benen waren helemaal gevlekt." Francesca besloot naar de huisarts te gaan die haar doorverwees naar het ziekenhuis. "Daar maakten ze foto's en deden ze een biopsie. De uitslag was dat ik een bijzonder heftige allergische reactie had op bedwantsen. Uiteindelijk heeft het wel een maand of twee geduurd voor alle bulten verdwenen waren."

Maar niet alleen in verre oorden maak je kans op een ongewenste kennismaking met bedwantsen. In Europa zijn de diertjes met name in hotels in Londen en Parijs een probleem en ook wandelaars die de pelgrimsroute naar het Spaanse Santiago de Compostela lopen maken veelvuldig melding van bedwantsen in de herbergen langs de route. "Bedwantsen zijn het gesprek van de dag onder pelgrims", vertelt Melanie van der Kraan die in 2011 de tocht maakte. "Zeker aan het begin van de tocht, als alles voor iedereen nog nieuw is, zijn bedwantsen een veelbesproken onderwerp. Sommige pelgrims zijn echt panisch. Zo kwam ik een Deense tegen die een hele batterij spuitbussen bij zich had tegen het ongedierte."

Ook in Nederland zijn de bedwantsen terug van weggeweest. "Het aantal meldingen van bedwantsen is de afgelopen jaren explosief gestegen", vertelt Anneke Wijdekop van ongediertebestrijder Rentokil. Kreeg het bedrijf in 2000 slechts enkele tientallen meldingen per jaar binnen, sinds 2009 is het hek van de dam. "Ten opzichte van 2009 is het aantal meldingen met 200 procent toegenomen. Dat stijgingspercentage geldt zowel voor hotels als particulieren. Alleen al in 2011 hebben we ruim driehonderd behandelingen uitgevoerd."

Maar waar komt die explosie van bedwantsen vandaan? Volgens Peter Timmermans van Rentokil zijn er verschillende oorzaken aan te wijzen. "Allereerst heeft de toename ermee te maken dat de insecticiden minder giftig zijn geworden. Ook zijn er minder insecticiden beschikbaar en is er resistentie opgetreden. Daarnaast zijn mensen meer gaan reizen en nemen ze de bedwantsen in hun bagage mee naar huis. Ook het feit dat er via sites als Marktplaats meer tweedehands meubels worden verhandeld draagt bij aan de verspreiding. Als je bedwantsen hebt en verkoopt een kastje uit je slaapkamer, gaan de beestjes mee naar de nieuwe eigenaar."

Wie op reis gaat en geen zin heeft in een nacht met ongewenste bedgenoten kan volgens Timmermans een aantal dingen doen. "Vermijd om te beginnen hotels waarvan reizigerssites zoals Tripadvisor.com melden dat er bedwantsen zitten. Controleer vervolgens bij aankomst je hotelkamer. De meeste bedwantsen zitten in en rond het bed. Check dus het bed en ga na of je in de randen van het bed zwarte vlekjes ziet, dat zijn de uitwerpselen. Kijk ook of je de beestjes zelf ziet, of wittige vliesjes, dat zijn de vervellingshuidjes. Haal ook het matras uit het bed en bekijk de hoeken van de bedombouw."

Het bed bespuiten met een insecticide raadt Timmermans af. "Op sommige sites worden insecticiden als Permethrin aangeraden. Maar het is toch niet erg gezond om je bed te bespuiten en er dan in te gaan liggen. Als je bedwantsen in je hotel aantreft, ga dan naar een ander hotel."

Heb je onverhoopt toch de nacht doorgebracht in een bed met wantsen of vertrouw je het niet helemaal, dan is het zaak om in elk geval te voorkomen dat je ze mee naar huis neemt. Een eerste voorzorgsmaatregel is om je bagage in het hotel niet op de grond te zetten en je spullen zover mogelijk van het bed te plaatsen, bijvoorbeeld in de badkamer. Sommige sites raden zelfs aan om je bagage in een afgesloten plastic zak te stoppen, om zo te voorkomen dat de bedwantsen in je koffers kruipen.

Eenmaal thuis is het verstandig om je koffer buiten uit te pakken en je kleren op 60 graden te wassen en heet te drogen. Kleren die niet zo heet gewassen kunnen worden, kunnen naar de stomerij. Een week in de vriezer helpt ook om de bedwantsen te doden.

Vergeet ook niet om de koffer goed schoon te maken. Klop hem uit en stofzuig hem en bewaar de koffer in een schuur of box. Bedwantsen kunnen wel een half jaar zonder voedsel, dus als je de koffer snel weer nodig hebt, is het aan te bevelen om hem met insecticide te bespuiten of een nachtje in de vrieskou te zetten. Mocht je ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch ongewenste verstekelingen mee naar huis hebben genomen, dan kun je het best contact opnemen met een professionele ongediertebestrijder die met een hittebehandeling de bedwantsen te lijf gaat.

Gelukkig is er ook nog goed nieuws over bedwantsen. Want beten kunnen flinke huidirritatie en jeuk opleveren, maar gevaarlijk zijn ze niet. "Het is niet aangetoond dat bedwantsen ziektes over kunnen brengen, zoals muggen", stelt Peter Timmermans gerust. "Toen aids voor het eerst opkwam waren we bang dat bedwantsen hiv konden overbrengen, maar ook dat is nooit aangetoond."

Wat doen hotelsites met meldingen van bedwantsen?

Om te voorkomen dat je in een hotel met bedwantsen terecht komt, kun je als reiziger reizigerssites checken. Maar wat doen hotelsites om hotels met bedwantsen te weren? Bij Hotels.nl zijn meldingen van bedwantsen geen reden om een hotel van de site te halen. Wel biedt de site reizigers de mogelijkheid om hun ervaringen andere toeristen te delen. "Iedere gast krijgt de mogelijkheid om na zijn of haar verblijf een review over het hotel in te vullen. Toekomstige gasten kunnen zich zo een beeld vormen van het hotel dat ze gaan boeken", aldus Ard van Midlum van Hotels.nl.

Hotelsite Booking.com was ondanks diverse mails en telefoontjes niet bereikbaar voor commentaar. Expedia meldt dat bij een klacht van een reiziger over bedwantsen meteen contact wordt opgenomen met het hotel. "We controleren of alle maatregelen zijn genomen om van het ongedierte af te komen. Als een hotel laks is of aangeeft dat ze niets aan het probleem gaan doen, stoppen we de samenwerking", legt Olivier Pernoud van Expedia Benelux uit. Toch kan Expedia niet garanderen dat alle hotels op de site bedwantsvrij zijn. Pernoud adviseert daarom om reizigerssites te raadplegen. "Daarnaast zou ik hotels die van reizigers een lage score krijgen te mijden, want dat is een risicoverhogende factor. Ook als je bijvoorbeeld leest dat het hotel stokoude matrassen heeft, zou ik omzien naar een ander hotel."

Tripadvisor.com biedt wereldwijde reizigerservaringen. Zoek het beoogde hotel op en kijk of eerdere reizigers melding maken van bedwantsen. Let wel op de datum van de recensie. Soms zijn de meldingen oud en heeft een hotel inmiddels maatregelen genomen om het ongedierte te bestrijden.

Op de site Bedbugregistry.com kun je checken of er voor een hotel in Canada of de Verenigde Staten meldingen zijn van bedwantsen.

Bedbugger.com bevat allerlei feiten en wetenswaardigheden over bedwantsen en bevat tevens bijdragen van verschillende entomologen (insecten-deskundigen).

Sleep tight and don't let the bed bugs bite

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden