Een gelukkig mens

Poldertycoon Harry Mens had een opmerkelijk liefdesleven. Nu is het jagen voorbij. 'Een vrouw van mijn eigen leeftijd is veel mooier.'

Harmen van Dijk is redacteur van Tijd. Wekelijks bespiegelt hij de levens van beroemde mensen in Nederland en ver daar buiten. Reacties naar: h.vandijk@trouw.nl


Een mens maakt soms rare omzwervingen in de liefde om uiteindelijk te komen waar-ie eigenlijk moet zijn. Harry Mens, die morgen zijn zeventigste verjaardag viert, denkt dat hij zijn bestemming gevonden heeft. De vastgoedmagnaat uit Lisse noemt het, zonder enige bescheidenheid, 'het verhaal van eeuw'. Trots vertelt hij deze week aan De Telegraaf dat hij weer samen is met Juul, zijn eerste liefde met wie hij een halve eeuw geleden wel zeven jaar verloofd was.


Best opmerkelijk, maar zoiets komt vaker voor - Anita Witzier vulde er twintig seizoenen 'Memories' mee. Toch heeft Harry wel een beetje gelijk - het verdere verloop van zijn liefdesleven is toch behoorlijk spectaculair te noemen. In 2001 bleek hij er, naast een vrouw en twee volwassen dochters, nóg een gezin op na te houden - met eveneens twee dochters. Jarenlang had hij heen en weer gependeld, zonder dat zijn officiële vrouw Suze iets in de gaten had. Harry betuigde spijt: "Het is me allemaal overkomen. Verliefdheid heb je nu eenmaal niet in de hand." Maar Suze wilde, niet geheel verwonderlijk, van hem scheiden. Ook buitenvrouw Mouna bleek een leven in de volle schijnwerpers niet zo aantrekkelijk te vinden. Zo was Harry opeens twee keer ex.


De poldertycoon, tegenwoordig vooral bekend van het tv-programma 'Business Class' waarin hij tegen betaling collega- ondernemers interviewt, maakte twee jaar geleden zelf bekend dat hij nóg een dochter heeft. Dat was voor hem trouwens ook een verrassing geweest. De dertig jaar jongere moeder van het meisje was na een korte affaire - geld erotiseert - naar haar geboorteland Bulgarije teruggekeerd. Ze bleek zwanger, maar dat had ze Harry niet verteld. Pas later meldde deze Diana dat er een dochter was. Harry nam zijn verantwoordelijkheid: "Ik zorg goed voor de vrouwen in mijn leven." Toen een fotograaf het drietal snapte tijdens een vakantie in Saint Tropez bracht hij het nieuws zelf maar naar buiten. Met geheimen heeft de zakenman niets meer, na dat jarenlange dubbelleven. "Er zijn natuurlijk plenty mannen die dit ook meemaken en het allemaal onder de pet houden, maar ik wil rust in mijn leven. Ik vertel het nu in één keer en dan ben ik klaar."


Sinds al die vrouwen van elkaars bestaan op de hoogte zijn, is het eigenlijk een gezellige bende in huize Mens. De vijf dochters kunnen het goed met elkaar vinden, eerste vrouw Suze wordt door de kinderen uit het schaduwgezin 'tante mama' genoemd. Harry vindt zichzelf, alles overziend, een gelukkig mens.


Hoe jeugdliefde Juul zich in dit gezelschap gaat voegen, is nog niet helemaal duidelijk, maar ze weet in ieder geval waaraan ze begint. Vijftig jaar geleden was ze er vast van overtuigd mevrouw Mens te worden, maar nadat Harry een tripje naar de VS had gemaakt, had hij opeens niet zoveel zin meer in vastigheid. En toen hij even later wel weer interesse had, wilde Juul niet meer. Ze trouwde met een ander en ze raakten elkaar uit het oog.


Harry kwam haar onlangs weer op het spoor. Ze bleek inmiddels weduwe te zijn en ze wilde wel wat gaan drinken. En Harry? Die gelooft dat het cirkeltje nu rond is. "Als ik terugkijk ben ik eigenlijk mijn hele leven op zoek geweest naar Juul. Het jagen is voorbij, ik besef nu dat een vrouw van mijn eigen leeftijd veel mooier is. Nooit geweten. Van een vrouw als Juul word ik rustig, daar was ik aan toe."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden