Een geluid waar je alleen van kunt dromen

Koninklijk Concertgebouworkest, o.l.v. Bernard Haitink
Gehoord: 16/5 in het Concertgebouw, Amsterdam. Herhaling: vanavond. Uitzending: 27 mei om 14.15 uur op Radio 4.

De concerten die Bernard Haitink (83) onlangs in het Concertgebouw dirigeerde zitten nog vers in het geheugen. Fris, energiek en o zo gedisciplineerd laveerde de maestro door een trits Beethovensymfonieën met het Chamber Orchestra of Europe: de afsluiting van Haitinks Beethovenmarathon.

Dezelfde discipline klinkt door in de uitvoering van de Vijfde symfonie van Bruckner, waarvoor Haitink dit keer naar de hoofdstad is teruggekeerd; deze kolos neemt de dirigent onder handen met het Koninklijk Concertgebouworkest.

In 1980 brachten zij de Vijfde voor het laatst. Als de strijkers in het Adagio toen ook zo fraai matglanzend hebben geklonken, dan moet het publiek verrukt zijn geweest. Een geluid waar je alleen maar van kunt dromen, geproduceerd door de beste musici. Maar ook: wat te denken van Bruckners verbluffende componeerkunst, grenzend aan het volmaakte, het hemelse?

De grondigheid waarmee de eredirigent van het gezelschap de partituur uitdiept, is bewonderenswaardig, en op geen enkel moment gaat de klankkwaliteit over de top. Hoor het fiere koper in het grootse slotkoraal van de Finale: de zaal wordt bespeeld zoals het moet, met een voortreffelijk gevoel voor de riante akoestiek. De luisteraar wandelt door een breed ademend klanklandschap.

De gestage ontwikkeling die Haitink deze Bruckner meegeeft, komt hier en daar ook ietwat rustig en degelijk over, het zijn momenten waarop je je meer onstuimigheid kunt voorstellen. Maar toch: een gelauwerde dirigent en een al even wereldberoemd orkest brengen een van de grootste wonderen van menselijk vernuft tot klinken - geschreven door een buitenman die in Wenen hunkerde naar erkenning. Een gaaf wonder, deze uitvoering.

Na afloop van het woensdagconcert - vanavond wordt het programma herhaald - nam Haitink het eerste exemplaar in ontvangst van een kersverse Brucknerbiografie, geschreven door Cornelis van Zwol: 'Anton Bruckner - Leven en werken'. Het boek is opgedragen aan het Concertgebouw en het Koninklijk Concertgebouworkest.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden