Een geloofsrelaas vol voetbalmetaforen

Bert Konterman is een gelovig man. De ex-international spreekt daar graag over. Gisteren was de voormalige topvoetballer te gast in een kerk in Apeldoorn. „Ik koos nooit de aanval.”

Met een serieuze blik in de ogen luistert Bert Konterman naar het verhaal van een jonge man, die na een kerkdienst in Apeldoorn naar hem toe is gekomen. De man worstelt met het geloof en treft in de ex-international iemand die hem graag even wil aanhoren. „Bijna altijd komen er mensen naar me toe nadat ik ergens heb gesproken”, zegt de oud-voetballer van ondermeer Feyenoord. „Ik vind dat wel mooi, zeker omdat ik zelf van nature nogal introvert ben. Ik zou niet zo snel mijn hele levensverhaal aan een wildvreemde vertellen.”

Konterman heeft even daarvoor een lezing gegeven in De Basis, een vooruitstrevende, jonge kerk aan de rand van Apeldoorn. De aula van de sociale dienst doet elke zondag dienst als thuisbasis van de kerk, die weinig weg heeft van het traditionele decor waarin gebedsdiensten doorgaans worden gehouden. Op een sfeervol verlicht podium staan vier muzikanten. Twee jongens – één met een Palestijnse sjaal om de nek – spelen gitaar. Een meisje bedient een keyboard en achter een afscheiding van plexiglas drumt een drummer.

Konterman moet er duidelijk een beetje aan wennen. Hij praat door een microfoontje dat behendig aan zijn oor is vastgeklonken, zodat hij de handen vrij heeft. In flitsend licht en omgeven door grote zwart-witte ballen vertelt hij zijn verhaal. Hij begint formeel, maar heeft al snel in de gaten dat zijn gehoor liever met je en jij wordt aangesproken. Hij blijft zich echter vergissen.

Het relaas van de oud-voetballer zit boordevol voetbalmetaforen. Zo wordt God die middag hoofdtrainer, is Jezus de assistent-coach en vergelijkt hij het leven met een finale, die gewonnen dient te worden. Bij voldoende inzet volgt voor de gelovigen een ’lauwerkrans die niet verwelkt’. Het voetbalveld – een andere metafoor voor het leven – is daarbij hobbelig, betoogt hij. „Soms glad en soms stroef. En soms schiet de bal door.”

Konterman is één van de sportswitnesses, een groepje streng gelovige (ex-)topsporters. „We proberen met het evangelie de sportwereld in Nederland te bereiken”, vertelt directeur Ronald Lepez. Aan de organisatie zijn ongeveer veertig sporters verbonden onder wie Kew Jaliens, Ryan Babel en de schaatsers Jan Maarten Heideman, Jacques de Koning en Henri en René Ruitenberg. „We zoeken geen lauwe christenen”, zegt Lepez. „We proberen mensen te bekeren en daar hebben we radicale christenen voor nodig, sporters die radicaal onze boodschap willen verspreiden.”

Konterman schrikt van dat woord. „Dat klink agressief en aanvallend en dat is volgens mij niet goed. We zijn overtuigd van onze boodschap. Ik geef ongeveer twee tot drie keer per maand een lezing en daarin probeer ik uit te leggen wat het geloof voor mij betekent en wat de valkuilen zijn geweest tijdens mijn loopbaan. Want iedere christen worstelt met het geloof, we maken allemaal wel eens een moeilijke tijd door. Ik probeer te vertellen dat iedereen moet volharden in zijn of haar geloof.”

Tijdens de lezing blikt Konterman terug op zijn loopbaan, die hem langs clubs als Zwolle, Willem II, Vitesse, Feyenoord en Glasgow Rangers voerde. Twee videoschermen naast het podium tonen beelden van zijn tijd als voetballer. Konterman: „Ook toen was ik al met het geloof bezig, alleen dwaalde ik soms af, omdat ik meer oog had voor geld en roem. Maar nu ben ik in de gelukkige omstandigheid dat ik meer tijd kan vrijmaken om na te denken en staat het geloof weer op de eerste plaats.”

„Ik heb altijd geprobeerd om goed te leven. Ook als voetballer was ik bezig met normen en waarden, probeerde ik mensen respect bij te brengen. Respect voor het materiaal, voor de kantinejuf en voor elkaar. En soms zei ik ook wel eens wat als er gevloekt werd. Ik ben er nooit om uitgelachen of belachelijk om gemaakt. En om in voetbaltermen te blijven: Ik koos nooit de aanval. Ik sprak op momenten dat het kon.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden