Een gek, of een gewone zwarte man?

Is de tijd aangebroken voor zwarte 'eenzame wolven' om in actie te komen? Micah Xavier Johnson (25) bewijst in ieder geval dat je niet met een groep hoeft te zijn om America's finest een zware slag toe te brengen. Sinds de aanslagen op de Twin Towers in 2001 zijn er niet zoveel agenten tegelijk omgekomen als donderdag in Dallas.

Moeilijk was het niet. De VS zijn een van de weinige moderne landen waar je in je eentje heel ver komt. Ongestoord kon Johnson, Xavier voor vrienden, in Texas half-automatische geweren, munitie, kogelvrije vesten en materiaal om bommen te maken kopen. Dat had hij allemaal verzameld in zijn huis in Mesquite, een middenklasse voorstad van Dallas, waar hij met zijn moeder en broer woonde.

Er lag een dagboek waarin hij aanvalstactieken noteerde. Volgens de politie had hij een grotere aanval voor ogen, omdat hij met explosieven heeft geoefend. Waarschijnlijk hebben de filmpjes van twee door politie gedode zwarten in Louisiana en Minnesota ertoe geleid dat Johnson zijn plannen versneld uitvoerde. Dinsdag stierf Alton Sterling, woensdag Philando Castile. Donderdag kwam Xavier Johnson in actie, tijdens een protest.

Wie snode plannen heeft kan zijn technieken in Texas overal verbeteren. Xavier volgde cursussen bij de 'Academie voor Oorlogssport'. De eigenaar zegt dat hij zich Johnson niet kan herinneren omdat hij 'duizenden' klanten heeft. Johnson leerde er rennend een wapen trekken, richten en vuren. Geen gewone schietbaan dus, maar een semi-militaire opleiding. Urenlang dacht de politie van Dallas in de chaos met meerdere schutters te maken te hebben. Johnson had ze in de luren gelegd door eerst te schieten en daarna verder te rennen.

Johnson was sinds 2009 reservist en diende als militair in Afghanistan van eind 2013 tot juli 2014. Hij werd naar huis gestuurd omdat een collega-soldaat een klacht wegens seksuele pesterij indiende. Ze wilde dat hij hulp kreeg en vroeg om een contactverbod. Door een vergissing werd hij later dat jaar alsnog eervol ontslagen.

Maar was Johnson een 'gestoorde', zoals president Obama hem noemde, om de nationale eenheid te bewaren? Of was hij een gewone zwarte man, die zijn gehandicapte broer verzorgde, en zijn geduld verloor over de aanhoudende rassenongelijkheid?

De laatste dagen zijn er op vier plaatsen in de VS zwarte mannen geweest die gericht op agenten schoten. Het Southern Poverty and Law Center (SPLC) zegt dat het aantal zwarte militante groepen vorig jaar bijna is verdubbeld, door het nieuws over het neerschieten van zwarten door politie. Johnson volgde op Facebook diverse van die - volgens het SPLC - haatgroepen zoals de New Black Panthers, de Black Riders Liberation Party en de African-American Defense League, dat na de eerste politiedode al tot geweld opriep omdat 'The Pig (links militant voor politie) Alton Sterling in Louisiana heeft vermoord'.

Xavier Johnsons missie was witte agenten vermoorden. Activisten klagen dat een dialoog over racisme en politie nog steeds moet beginnen. Hoeveel andere zwarte mannen staan op het punt hun woede te laten overwinnen?

in het nieuws omdat...

...hij donderdagavond in Dallas 12 agenten neerschoot. Vijf witte agenten stierven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden