Een gedreven doener

Als hij straks afscheid neemt van Friesland, nodigt hij de andere provinciebestuurders niet uit voor een trip naar Rome. Die belofte deed John Jorritsma jaren geleden al, toen bekend werd dat zijn voorganger als Commissaris van de koningin in Friesland, Ed Nijpels, zo'n duur afscheidsreisje had gemaakt.

Het kenmerkt één kant van de man die hoogstwaarschijnlijk PvdA'er Rob van Gijzel opvolgt als burgemeester van Eindhoven. Zijn voorgangers in Friesland, de VVD-prominenten Wiegel, Hermans en Nijpels, waren flamboyante bestuurders met een groot old boys network. Jorritsma (ook VVD) had dat niet. Nijpels had in het laatste jaar van zijn commissariaat 24 deels betaalde bijbanen, Jorritsma nam pas anderhalf jaar na zijn aantreden zijn eerste nevenfuncties op zich. 'Zakelijk', wordt hij wel genoemd, maar het gaf hem in Friesland ook het imago van een bestuurder die voor gewone Friezen benaderbaar was.

Jorritsma (59) staat bekend als een doener, iemand die aan de slag wil. Dat dat als burgemeester maar beperkt kan, ontdekte hij in Cranendonck (Noord-Brabant). Dat was zelfs een belangrijke reden dat hij het burgemeesterschap al na ruim vier jaar verruilde voor de directie van de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij. Toen hij in 2008 Commissaris van de koning in Friesland werd - voor buitenstaanders een volslagen verrassing - heeft hij opnieuw moeten wennen aan de rol die bij een niet-gekozen bestuurder past.

Eindhoven is blij met wat Mieke Verhees (PvdA) van de vertrouwenscommissie Jorritsma's 'enorme drive' noemt. "Op zijn leeftijd en met zo'n baan nog de overstap willen maken, dat doe je alleen als je heel erg gedreven bent", zei ze nadat de voordracht bekend was gemaakt.

Acht jaar geleden noemde Jorritsma - geboren in Bolsward en naar eigen zeggen gezegend met 'Friese genen' - Friesland 'een hoofdprijs in mijn carrière'. Maar hij werkte jarenlang in Noord-Brabant en dat 'bleef trekken', zegt hij nu. De voordracht die de gemeenteraad dinsdagavond deed, moet nog bekrachtigd worden.

in het nieuws omdat...

... hij door de gemeenteraad van Eindhoven is voorgedragen als nieuwe burgemeester

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden