Een gedicht voordat de trein gaat

Meteen na de verkiezing van de Dichter des Vaderlands is Nederland overspoeld met poëzie. Met afhaalgedichten en voordrachten op stations.

Poëzie dichter bij de mensen brengen, dat is het doel van Gedichtendag, altijd de laatste donderdag van januari. En inderdaad, de poëzie is op deze dag overal.

Honderden activiteiten door het hele land maken het vrijwel onmogelijk om de dag door te brengen zonder ook maar een gedicht gehoord of gelezen te hebben. Vooral in de trein en op stations (de NS zijn sponsor), maar ook op scholen, in buurthuizen, theaters en cafés worden gedichten voorgedragen, gezongen en gelezen. Door professionals, amateurs en alles ertussenin.

Zo zijn Erik Menkveld en Tsead Bruinja – de avond ervoor nog in het Werkteater in Amsterdam voor de eindstrijd om het Dichterschap des Vaderlands – om acht uur ’s morgens paraat bij het Dichtersontbijt in de Oosterpoort in Groningen. In Boxtel is een dicht-slam-rapavond. In Almere leest dichteres Maria van Daalen klassiekers als Vondel, Hadewijch en Leopold voor. En in Arnhem introduceert boekhandel Ongerijmd afhaalpoëzie. Belangstellenden kunnen bij een speciaal loket een gedicht afhalen: losse gedichten voor de poëtische trek tussendoor, maar ook specialiteiten en zelfs enkele menu’s.

Op het Centraal Station in Utrecht is midden in de hal een ’wachtkamer’ ingericht waar poëten van naam en faam een gedicht lezen rond het thema ’wachten’. Hier debuteert Ramsey Nasr als de nieuwe Dichter des Vaderlands. Een uitgelezen kans om de gewone mens bij de poëzie te betrekken; zijn doel voor de komende vier jaar.

Menno Wigman en Anne Vegter zijn er, maar ook de Zuid-Afrikaanse grootheid Antjie Krog, die ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van de Gedichtendag ’de Gedichtendagbundel’ heeft geschreven. De dichters worden omringd door een groot, steeds wisselend publiek – iedereen moet natuurlijk wel gewoon zijn trein halen.

De voordrachten worden voortdurend onderbroken door een stem uit de speakers: ’de intercity naar ’s Hertogenbosch, Eindhoven, Roermond en Maastricht komt over enkele minuten aan op spoor 6. Ik herhaal...’. Presentator Dolf Jansen ergert zich: „Elke keer dat je naar Veenendaal-De Klomp gaat, moet je naar een ander perron! Dat is toch idioot?”

Antjie Krog vindt van niet. „Je moet blij zijn, als je naar Veenendaal gaat”, zegt de Zuid-Afrikaanse. „In South Africa you never know when you go, where you go or whether you go at all.” Sommige mensen kunnen van elke zin poëzie maken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden