Een gat in de politieke markt: de slaapzalen van Henk Krol

Je moet het Henk Krol nageven: zelfs als het 50Plus-Kamerlid met zijn rug tegen de muur staat, laat hij zich niet vangen. Geplaagd door beschuldigingen van zijn oude Gay Krant-vrienden, begon hij eind oktober aan een Kamerdebat over de rijksgebouwen. Een vrolijke Krol kwam met 'een ideetje', een 'losse gedachte' om leegstaande pandjes rond het Binnenhof te verbouwen tot appartementen voor Kamerleden en medewerkers. Dat zou zeker nuttig zijn, 'gezien de steeds vaker voorkomende heel late Kamerdebatten'. CDA'er Raymond Knops vroeg nog: "Doelt de heer Krol op individuele kamers of worden het groepsaccommodaties?" Zijn fractiegenoot Sander de Rouwe vulde aan: "Overdag met Krol oké, 's nachts, no way!"

En zo verdween het plannetje als vanzelf in het eeuwige archief. En dat is jammer, want het voorstel is nader onderzoek waard. De afgelopen weken liepen de vergaderingen geregeld door tot na 01.00 's nachts. Op woensdag 19 november hamerde de voorzitter om 02.24 uur af. SGP'er Kees van der Staaij begon die ochtend om 10.15 uur aan zijn eerste debat en hij verliet die nacht als laatste de zaal. Op het einde sprak Van der Staaij: "Voorzitter! Ik begrijp best dat u denkt: hij is er al de hele dag, dus hij zal nu wel een keer naar huis zijn gegaan, maar ik houd gewoon vol."

In plaats van zijn woning in Benthuizen, had Van der Staaij die nacht wellicht de gemeenschappelijke slaapzaal willen opzoeken.

undefined

Vloeiblad

Vermoeidheid is een van de grootste vijanden in de politiek. Diezelfde Van der Staaij zei vorig jaar, ten tijde van het zoveelste nachtelijke beraad tussen coalitie en bevriende oppositie: "Het kussen is een belangrijke raadgever." Met het afkappen van een overleg heeft hij geen probleem.

Hoe anders was dat in de jaren zeventig, tijdens het bewind van Joop den Uyl, liefhebber van avond- en vooral nachtvergaderingen. In het boek 'De verbeelding aan de macht' van de journalisten Peter Bootsma en wijlen Willem Breedveld, laat toenmalig minister van ontwikkelingssamenwerking Jan Pronk optekenen: "De enige die nooit sliep was Den Uyl." Pronk werd ooit tijdens een vergadering wakker getikt en vond een briefje: 'Jan, wakker blijven want de toekomst van het kabinet staat op het spel! Joop.'

Pronk dommelde wel vaker even weg tijdens weer zo'n lange ministerraad, waarop collega-minister Hans Gruyters ooit opmerkte: "President, een woord voor een persoonlijk feit. Vindt u het goed dat ik het hoofd van onze geachte collega van ontwikkelingssamenwerking op zijn eigen vloeiblad leg?"

undefined

Boerderij

Kamerleden en bewindspersonen die ver van Den Haag wonen, huren in de regel een klein onderkomen nabij het Binnenhof. De Volkskrant zocht enkele jaren geleden politici op in hun pied-à-terre. Het leverde een wat treurigstemmend verhaal op. Zo zei VVD'er Willibrord van Beek tegen de journalist: "Je bent de eerste die in mijn appartement langskomt". Voormalig CDA-Kamerlid Ger Koopmans vertelde dat hij ieder weekend terugkeerde naar de Limburgse boerderij van zijn moeder en broer "om de was te doen".

Koopmans deed nog een ontboezeming: een pied-à-terre helpt niet om je huwelijk goed te houden. "Ook niet bij het vinden van een nieuwe huwelijkspartner, trouwens."

De CDA'er reageerde destijd op PvdA'er Ronald Plasterk, die in 2010 in deze krant zei: "Veel politici zijn ontrouw en een bovengemiddeld aantal is gescheiden. Dat komt ook doordat ze een paar avonden per week in een pied-à-terre in Den Haag zitten." Hoe Plasterk tegen de slaapzalen van Krol aankijkt is niet bekend.

undefined

Pied-à-terre nodig:

1.Betty de Boer, Tjeerd van Dekken, Henk Nijboer, Arno Rutte (Groningen)

2.Manon Fokke (Maastricht)

3.Dion Graus (Heerlen)

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden