Een fusie? Scherpenzeel doet er maar even het zwijgen toe

Debat tijdens een campagneavond voor de uitgestelde raadsverkiezingen in Scherpenzeel. ( FOTO KOEN VERHEIJDEN ) Beeld
Debat tijdens een campagneavond voor de uitgestelde raadsverkiezingen in Scherpenzeel. ( FOTO KOEN VERHEIJDEN )

scherpenzeel - – Het Gelderse Scherpenzeel beleefde een extra lange, turbulente raadsperiode. Ga maar na: een schisma in het CDA, tussentijdse vernieuwing van de coalitie en het college van b. en w., een miljoenendebacle door bankieren in IJsland, een geldverslindend nieuw ’kulturhus’ en een gemeentehuis vol prijzige interim-ambtenaren. Maar wie bruisende verkiezingscampagnes verwacht, komt bedrogen uit.

Quirijn Visscher

De Scherpenzeelse partijen wachten op Haagse besluitvorming over de omstreden herindeling met de buurgemeenten Woudenberg en Renswoude. Dit samengaan houdt de gemoederen in de Gelderse Vallei al generaties lang bezig.

Ze zouden per 1 januari opgaan in een Utrechtse gemeente van 25.000 inwoners. Die datum wordt niet gehaald, omdat de Tweede Kamer de fusie na de val van het kabinet ’controversieel’ verklaarde en er dus niet over wilde beslissen. In februari nog was de Kamer tijdens een lokale hoorzitting op massaal protest vanuit Renswoude gestuit.

Als de fusie doorgaat, mag Schepenzeel volgend jaar weer naar de stembus. Waarover gaat de campagne dan nu? Over alles behalve herindeling, zo blijkt.

„Wij hebben als lijsttrekkers afgesproken het daar niet nadrukkelijk over te hebben”, zegt Gerrit Dijkstra, nummer één van de VVD in Scherpenzeel. „De besluitvorming ligt in Den Haag.” Maar blij met de situatie lijkt niemand in het Gelderse dorp. „Wanbeleid van de Tweede Kamer”, oordeelt Dijkstra hard. „De Kamer had toch gewoon ’ja’ of ’nee’ kunnen zeggen?”

Dus gaat de campagne over lokale thema’s als veiligheid, sluipverkeer en de gemeentefinanciën.

Bij het lijsttrekkersdebat afgelopen week in kulturhus De Breehoek was het koekoek één zang. Zonder uitzondering wordt de zondagsrust gerespecteerd. Alleen het kulturhus bleek een twistappel. Voor een sluitende exploitatie moet per dorpeling jaarlijks een tientje worden bijgelegd. Een financieel drama, vond de SGP. Maar debat bleef uit. Ook nu werd de lieve vrede bewaard.

In 2008 leidde de gemeentefusie in Scherpenzeel nog tot een crisis bij het CDA, de coalitie en het college van b. en w. Als enige gemeenteraadsfractie wilde het CDA de herindeling stopzetten.

Het ene deel van de fractie wilde daarin destijds verder gaan dan het andere. De fractie spleet in tweeën en raakte in de oppositie. Oud-CDA’ers keren nu met Gemeentebelangen Scherpenzeel terug. Ze willen een referendum over de fusie, zoals die eerder in Renswoude werd gehouden. Daar was 98 procent tegen.

Het CDA zelf is niet meer zo faliekant tegen herindeling als in 2006, maar blijft sceptisch. „Met 25.000 inwoners is deze fusiegemeente te klein”, meent lijsttrekker Johan Slappendel. „We willen meer met Renswoude en Woudenberg samenwerken.”

Liever vraagt Slappendel aandacht voor de leegstromende lokale schatkist. Niet alleen kulturhaus De Breehoek is duur. Ook de vervanging van gemeenteambtenaren, die vooruitlopend op een herindeling alvast vertrekken, is prijzig.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden