Een 'fusie' brengt Benelux en Duitse deelstaat veel goeds

Premier Rutte en zijn Belgische collega Di Rupo.Beeld reuters

De economische crisis roept om drastische oplossingen, vindt Friso de Zeeuw, directeur bij Bouwfonds Ontwikkeling en praktijkhoogleraar Gebiedsontwikkeling aan de TU Delft.

Hij stelt voor om de Benelux te 'fuseren' met Noord-Rijnland-Westfalen. De Duitse deelstaat, met steden als Düsseldorf, Dortmund en Keulen, is binnen Duitsland onze belangrijkste handelspartner en met 18 miljoen inwoners een gelijkwaardige gespreks- en samenwerkingspartner, aldus De Zeeuw.

Waar komt dit idee vandaan?

"Het bouwt voort op bestaande ontwikkelingen. Uit het gesprek dat premier Rutte vorige maand met zijn Belgische collega Di Rupo had, bleek dat België en Nederland intensiever willen samenwerken. Daarnaast is er sinds 2008 al een samenwerkingsband tussen de Benelux-landen en Noord-Rijnland-Westfalen bij rampenbestrijding, politiesamenwerking en ruimtelijke ontwikkeling. Als je vervolgens ziet dat er vanuit Berlijn vooral aandacht is voor Frankrijk maar Noord-Rijnland-Westfalen het vizier op Nederland richt, dan moeten we daar gebruik van maken."

Dus zegt u: bundel deze ontwikkelingen, en zet de turbo erop.

"Exact. Er zijn legio mogelijkheden, onder meer bij de infrastructuur. Ga verder met de Hogesnelheidslijn Oost en trek de Betuwelijn door. De regionale vliegvelden zouden ook meer samen kunnen werken, en we kunnen nog flink wat van de Duitsers leren op het gebied van innovatieve industrie."

De gedroomde samenwerking spitst zich vooral toe op de economie?

"Niet per se. Op gebieden als kennis, onderwijs en cultuur valt ook veel winst te behalen. Stimuleer bijvoorbeeld dat meer jonge mensen Duits gaan leren: Duitsland is immers onze voornaamste handelspartner.

"Daarnaast kan je voortborduren op de kentering die er is gekomen in de culturele appreciatie van Duitsland. Zo is Berlijn heel populair onder Nederlandse jongeren, maar blijft de gedachte: je gaat toch niet voor je lol naar het Rurhgebied. Toch was dat in 2010 wel de 'culturele hoofdstad' van Europa."

Hoe krijgt dit handen en voeten?

"Rutte en Di Rupo moeten met Hannelore Kraft, de minister-president van de Duitse deelstaat, om tafel. Als zij het initiatief nemen, krijg je gemakkelijker het bedrijfsleven mee. Vervolgens kun je de plannen van onderop invulling geven.

"Wat ik voor me zie, is een megametropool van stedelijke gebieden in Nederland, België en Noord-Rijnland-Westfalen: een sterk verstedelijkt gebied met ruim 30 miljoen inwoners en een enorme economische en sociale potentie. Leidt het ook tot politieke kruisbestuiving, dan wordt het helemaal interessant. Dat de deelstaatregering in Berlijn voor onze belangen opkomt, en wij het omgekeerde in Brussel doen. Dan win je aan invloed."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden