Een Funda voor gevorderden

Net als schatrijke Chinezen en Russen kijk ik graag op de website van Christie's Real Estate. Dat is een soort Funda voor gevorderden, waar de duurste huizen ter wereld worden aangeboden: Italiaanse Palazzo's, Hollywood Mansions, privé-eilanden in de Cariben. Een pand van een miljoen euro vertegenwoordigt hier de absolute onderkant van de markt.

Die nieuwe rijken speuren vaak naar goede investeringen, niet zozeer naar huizen om in te wonen. En heus niet alleen in Londen, waarschuwde Het Parool afgelopen weekend; ze hebben ook Amsterdam ontdekt en nu dreigt de grachtengordel een spookachtig gebied van leegstaande beleggingen te worden.

Niets wees gisterochtend op dat naderend onheil, het was druk als altijd, maar ik maakte me wel zorgen over het prachtige pand aan de Keizersgracht, nummer 43, dat ik laatst bij Christie's bekeek. Een voor- en achterhuis met een grote stadstuin, door de huidige eigenaar liefdevol gerestaureerd zodat het oogt als een museum; marmeren vloeren en schouwen, goudgerande spiegels, muren bespannen met kostbare stoffen en een keuken waar het Melkmeisje van Vermeer net lijkt te zijn weggeglipt. Goed, ik zou de bezem er wel even doorheen willen halen, een paar kroonluchters, cherubijntjes en Louis XVI-stoeltjes opruimen, maar het zou eeuwig zonde zijn als dit huis geen nieuwe bewoners zou krijgen. Alleen: wie kan die 2,8 miljoen betalen?

Typische beleggingsobjecten - vinden ze bij veilinghuis Christie's zelf ook - zijn de appartementen die in kantoorpand Verwelius naast de Bijenkorf moeten komen. Er zit een richtprijs van tien miljoen op het grootste object dat met duizend vierkante meter 'het grootste en meest luxueuze penthouse van Nederland' moet worden. Met een prestigieus adres: Dam 3.

Dan is er nog Villa Alsberg aan het Museumplein, met een vraagprijs van ruim 29 miljoen het duurste pand dat Christie's in de hoofdstad aanbiedt. Het is begin vorige eeuw ontworpen door Ed Cuypers, neefje van Pierre die tekende voor het Rijksmuseum aan de overkant. Massa's glas in lood, natuursteen en lambrisering - te mooi om een kantoor in te vestigen, zoals Christie's voorstelt. Je moet er niet aan denken dat nieuw geld uit het oosten hier gaat huishouden.

Het schijnt dat alleen de hoofdstad als een magneet aan buitenlandse investeerders trekt. Terwijl in de rest van het land ook - of juist - buitengewoon aantrekkelijk vastgoed te vinden is. Een echt kasteel met vier torens, een poort en een slotgracht, bouwjaar 1656, staat voor krap acht miljoen te koop in Schin op Geul. Een klassiek ogend landhuis in het Gelderse Megchelen mag weg voor 7,5 miljoen.

En als u denkt dat alleen in tropische wateren nog eilanden beschikbaar zijn, vergist u zich. Net onder Utrecht, in de Lek, ligt het eiland Ossenwaard. Alleen via een strekdam te bereiken, twintig hectare groot, een eigen plaatsnaam en postcode en fijnkorrelige zandstrandjes. De nieuwe eigenaar mag er in totaal vierduizend vierkante meter op bouwen - meerdere landhuizen, bijgebouwen, stallen, een zwembad - Christie's doet maar wat suggesties. De prijs is op aanvraag.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden