Eén front tegen motorbendes

Leden van de motorclub Satudarah tijdens een omstreden bijeenkomst in Amsterdam. Beeld Robert Vos, ANP
Leden van de motorclub Satudarah tijdens een omstreden bijeenkomst in Amsterdam.Beeld Robert Vos, ANP

Van de zestig clubhuizen van motorclubs als Hells Angels en Satudarah staan er zeventien op de nominatie om gesloten te worden. Politie en justitie, maar vooral ook gemeentebesturen, binden zo de strijd aan met normoverschrijdend gedrag van clubleden. Niet het strafrecht wordt uit de kast gehaald, maar in dit geval de regels voor bestemmingsplannen.

Drie clubhuizen, waarvan twee in Amsterdam, zijn al gesloten en op korte termijn moeten er zeven opgeruimd worden omdat ze staan op plekken waar dat niet mag.

De maatregel is een van de afspraken uit een pact dat door ruim dertig gemeenten, de belastingdienst, justitie en politie is gesloten. De afgelopen maanden kwamen de partijen drie keer in beslotenheid bijeen. Belangrijkste agendapunt: hoe komen we af van motorclubs waarvan de leden veelvuldig betrokken zijn bij criminele activiteiten als wapen- en drugshandel, als ook afpersing. En hoe voorkomen we dat het probleem van de ene gemeente naar de andere wordt geschoven.

Het inmiddels een jaar oude Landelijk Informatie en Expertisecentrum (LIEC) reikte de deelnemers een omvangrijk instrumentarium aan van wetten die ingezet kunnen worden in de strijd tegen de acht motorclubs en hun naar schatting zevenhonderd leden.

De clubs van wat de outlaw bikers wordt genoemd, zijn te veel vrijplaatsen geworden voor niet wenselijk gedrag. En recent bleek tijdens een rechtszaak in Utrecht zelfs dat een inmiddels veroordeeld lid van de Hells Angels werkt bij de landmacht. De man is geschorst maar zal, gelet op de ernst van het delict, vermoedelijk worden ontslagen.

De landmacht zou het liefst het personeelsbestand screenen op motorclubleden. Dat kan volgens een woordvoerder van Defensie niet. Alle werknemers bij Defensie moeten een verklaring van geen bezwaar kunnen overleggen voor zij voor een arbeidsovereenkomst in aanmerking komen. Wie geen strafblad heeft, maar wel lid is van bijvoorbeeld Satudarah, kan die verklaring niet worden geweigerd.

De gemeente Enschede, een van de voortrekkers van het overleg, geeft eenzelfde signaal af. Ambtenaren moeten eveneens een verklaring van goed gedrag inleveren. Ze leggen daarbij ook nog eens een eed af en worden geacht workshops te volgen over integriteit. Maar daarmee wordt het lidmaatschap van de Hells Angels bijvoorbeeld niet ondervangen. Enschede voert op dit moment geen screening van het personeelsbestand uit. Wel is tijdens het beraad afgesproken dat gekeken wordt of er toch iets van een richtlijn kan worden bedacht. Een mogelijke kapstok is de imagoschade die gemeenten lijden als blijkt dat zij bijvoorbeeld een lid van de Hells Angels, Demons of Satudarah op de loonlijst hebben staan.

Anja de Geus, directeur van het LIEC, noemt de samenwerking uniek. Tot voor kort was er geen sprake van een gezamenlijke aanpak. Het instrumentarium dat door het LIEC is aangereikt, bevat geen nieuwe wetgeving maar vooral bestaande regels. Zo kunnen gemeenten vergunningen weigeren als blijkt dat de eigenaren van clubs niet kunnen aantonen waar hun geld voor de investering vandaan komt. Alle partijen hebben bovendien afgesproken elkaar te informeren en de acties op elkaar af te stemmen.

Het lijkt daarom ook niet voor niets dat Satudarah op de website aankondigde dat het een afdeling in België heeft opgezet en in Duitsland wil opzetten.

Duitsland pakt criminele motorclubs hard aan
De problemen met motorclubs beperken zich niet tot Nederland. Zo heeft eind vorige week minister Ralf Jäger (SPD) van de Duitse deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen de motorclub Bandidos verboden. Jäger zei te moeten optreden omdat de motorclubs bezig waren hun criminele machtspositie uit te breiden. Hij heeft het Bandidos-chapter in Aken en vijf aan de Bandidos gelieerde motorclubs ontbonden. De politie doorzocht vervolgens woningen van leden en viel ook het clubhuis in Alsdorf bij Aken binnen. In totaal gaat het om meer dan dertig panden waar naar bewijsmateriaal is gezocht. Ook in de deelstaat Rijnland-Palts zijn huiszoekingen bij Bandidos-leden gedaan. Enkele maanden geleden circuleerden geruchten dat de Bandidos zich ook in Nederland wilden vestigen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden