Review

Een Franse terrine bevat geen soep

Onno H. Kleyn, Uit eten in Frankrijk, Kosmos reisgidsen. 159 blz, Utrecht, 1993, F 19,90.

Maar in een restaurant kan het knap vervelend worden als je dacht een soep te krijgen en de terrine blijkt een plak spekkige pate. Onno Kleyn heeft uit mededogen met die landgenoten (en omdat hijzelf een lekkerbek is) een beschrijving gegeven van het eten in Frankrijk.

Compleet met handige woordenlijst, die de helft van het boekje beslaat.

Het is een klein reisgidsje, dat je heel goed bij je kunt dragen. Om te zien of je er echt iets aan zou hebben, ben ik gaan kijken op de Markt van St. Germain in Parijs. Een mooiere illustratie van Kleyns opmerking dat je die stad eigenlijk niet uit hoeft om heel Frankrijk te proevenwas niet denkbaar. In de overdekte markt alle kazen, ook de Pelardon, keurig in Kleyns woordenlijst aangemerkt als: geitekaasje (Cevennes). Alle soorten vis en schelpdieren, waarvan ik de 'bulot' eerst niet thuis kon brengen, maar die ik keurig terugvond als 'wulk'. Handig als je niet zo'n liefhebber van die vette zeeslakken bent.

Verder geeft Kleyn aardige tips, zeker voor ons zuinige Hollanders. Je mag bijvoorbeeld best een croissantje van de bakker op een terras bij de koffie opeten. Fooien hoeven eigenlijk niet en als je ze toch wilt geven hoogstens drie tot vijf procent. Ook vermeldt het gidsje wanneer je in welke streek van Frankrijk nog kunt aankomen voor een maaltijd. Van veel belang als je nog laat op doortocht bent.

Natuurlijk worden de belangrijkste specialiteiten van elke Franse streek opgesomd, met de namen en adressen van een paar restaurants. De beschrijving van de gerechten is vaak heel informatief en gelukkig staat er niet al te veel smulpaap-jargon in. Toch struikelt de lezer soms over pseudo-lyriek als: “De Berry doet misschien een tikkeltje lichtvoetiger aan dan de Limousin, maar de gerechten zijn nog zeer aards” (blz. 56).

Inderdaad, men eet daar een kaasje dat 'Crottin' (keutel) heet. Echt onaanvaardbaar vond ik Kleyns zeer zwakke verdediging van de dwangvoeding door een trechter, waarmee men ganzen vetmest voor de produktie van de ten onrechte beroemde 'foie gras' (vette ganzelever; blz. 60). Kleyn blijkt een heleboel af te weten van het luilekkerland dat Frankrijk heet. Aan te bevelen voor vakantie en zakenreis. JANNY MOOR

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden