Een Frans boek zonder typisch Franse recepten

Franse kookkunst

Nort van Hoof & Margriet Weenink

Uitgeverij Terra, euro20

**

In de vorige eeuw, 1998 namelijk, schreef Nort van Hoof het kookboek 'Koken op een berg', met vrolijke tekeningen en recepten die Nort in zijn toenmalige restaurant aan zijn gasten voorschotelde. We zijn achttien jaar verder en Nort is ook een restaurant verder. Midden in de Cévennes Ardéchoises in Frankrijk kookt hij nu met veel liefde voor het vak en zijn omgeving.

De titel 'Franse kookkunst' slaat niet op de recepten in het boek, maar vooral op de geschilderde en getekende afbeeldingen van Willem Weenink. Daarnaast bevat het boek gedichten en teksten over producten die opgetekend zijn door Margriet Weenink. De Weeninkjes wonen ook een groot deel van het jaar in de Ardèche en zijn zodoende vaak te gast bij Eclats de Vie, het restaurant van Nort.

Bij het doorlezen van het boek vraag ik mij met grote regelmaat af voor wie het bestemd is. De recepten zijn niet typisch Frans, laat staan Ardéchois, de weergave van de recepten is zo kort en bondig dat het hier en daar wel erg kort door de bocht gaat en naar mijn bescheiden mening moet je wel erg veel tussen de regels door lezen en zelf dingen toevoegen wil er een culinair hoogstandje uit je keuken tevoorschijn komen.

Doorbladerend op internet kom ik erachter dat Margriet Weenink onder andere schrijft voor het blad Maison en France en een paar boeken op haar naam heeft staan die als basis het leven op het Franse platteland hebben.

Het is allemaal een beetje een smalle basis voor een goed gedocumenteerd boekje over de Franse keuken. Ik twijfel er geen moment aan dat Nort in zijn table d'hôte zijn gasten lekkere gerechten voorschotelt, maar voor wie schreef hij deze recepten nu op? Voor zijn vaste gasten die dan na een mooie avond een blijvende herinnering mee naar huis kunnen nemen? In het hoofdstuk kruiden staat een paprikasaus waar geen kruid aan te pas komt, in het taartje met gekaramelliseerde uien in hetzelfde hoofdstuk is ook geen kruid te bekennen.

Het meest verbaasd was ik echter over het recept 'Spek met Provençaalse kruiden'. Daar wordt een kilo buikspek ingesmeerd met eiwitten en Provençaalse kruiden en dan 45 minuten in een oven op 170 graden gebraden. In de tweede zin staat: ontdoe het spek van eventuele botjes en knoebelbeentjes. Wat zou dat zijn? Knoebelbeentjes, zelfs Google geeft geen enkele hit. Een schrijffout? Ik kan niet verzinnen wat het dan wel zou kunnen zijn.

Dus de vraag van de week is: kan iemand mij vertellen wat knoebelbeentjes zijn?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden