Zelfgemaakt

Een fout tijdens het parfum maken? Die kan goed uitpakken, weet Baruti

null Beeld

Spyros Drosopoulos was na een cursus parfum maken gelijk verkocht. Hij zegde zijn baan als wetenschappelijk medewerker op en werd parfumeur.

Spyros Drosopoulos (42) volgde negen jaar geleden een cursus parfum maken in een winkel in Kampen. "Ik was daarna meteen verkocht", vertelt hij in het hoofdkwartier van Baruti. Het is de naam van zijn parfumlijn die inmiddels wereldwijd wordt verkocht. Drosopoulos stopte met zijn baan als wetenschappelijk medewerker aan de Universiteit van Amsterdam en werd parfumeur.

De geur van zijn laboratorium is nauwelijks te beschrijven; zwaar, poederachtig en door de tientallen verschillende noten raakt je neus al gauw de weg kwijt. "Als ik een geur wil evalueren loop ik ook altijd even naar buiten." Op dit moment werkt hij aan zo'n vijftien verschillende parfums. De grondstoffen staan opgesteld op dienbladen. Elk dienblad is een ander 'project'. Een parfum wordt opgebouwd uit gemiddeld vijftig verschillende grondstoffen, legt Drosopoulos uit. Inmiddels beschikt hij in zijn laboratorium over 900 verschillende grondstoffen: in aluminium bussen, in potten en in honderden kleine flesjes.

Hij trekt de dop van een van de potten af: een donkerbruin, stroperig goedje komt tevoorschijn. "Dit is labdanum, ook wel gefermenteerde stokroos. Je gebruikt het voor amber-geuren." Hij pakt er een andere pot bij waar poeder in zit. "Dit is Evernyl, een synthetische vervanger voor mos. Dit mag je maar in kleine hoeveelheden gebruiken." Hij gaat zijn kast af: hooi in een potje. "Niet te veel natuurlijk, dan ruik je naar stal", waarschuwt hij. Maar: "Met een vleugje hooi krijg je dat warme dampige." En ambergris: "Dat komt uit het darmstelsel van de potvis, een belangrijke grondstof voor parfums." Verder gebruikt hij trouwens nauwelijks dierlijke grondstoffen, alleen soms wat bever-extract.

Formules

"Ik ruik in mijn hoofd." Hij verduidelijkt zichzelf: "Ik denk na over hoe ik een bepaald gevoel kan vertalen naar een geur." Hij pakt zijn allereerste parfum erbij 'Indigo': twee jaar heeft hij aan de geur gewerkt. "De eerste versie lijkt in niks op de eindversie." Door te experimenteren kwam hij langzamerhand steeds dichter bij het idee. "Ik stelde me een ruimte voor in een torenhoge flat in de stad. Buiten is het snikheet, binnen is het fris. Dat gevoel."

In de eerste fase van zijn leven als parfumeur was het soms lastig om de juiste grondstoffen met elkaar te verbinden, legt hij uit. "Meestal werkte mijn formule voor geen meter." Inmiddels heeft hij het aardig onder de knie. Uit zijn hoofd - en met behulp van de database die hij heeft aangelegd -schrijft hij recepturen voor nieuwe geuren.

Parfum maken gaat over het creëren van verschillende 'geurlagen' en over het constant bijhouden van elke stap. "Dan kijk ik naar de formule en denk: waar moet ik aan gaan sleutelen?" Elke fout noteert hij, want soms kan een fout ook goed uitpakken, en dan wil je het wel kunnen reproduceren. Hij is even stil: "Ik kan heel gestructureerd werken. Dat is toch het voordeel van een wetenschappelijke carrière."

Meer informatie over de parfums op baruti.eu

In de serie 'Zelfgemaakt' vertellen mensen hoe ze van hun ambacht hun beroep gemaakt hebben.

Lees ook:

Op maat gemaakte kleding afkomstig uit een achterafstraatje van de Amsterdamse Jordaan

Drie jaar geleden werkte ze nog bij een consultancy-bedrijf in China. Nu runt Philine van Zinnicq Bergman haar kleermakerij in de Amsterdamse Jordaan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden