Een foto van de nacht

Mensen die de komende weken om middernacht hun camera lukraak op de nachthemel richten en langdurig op de sluiter drukken, zijn niet gek. Het zijn lezers van bladen als KIJK, Zenith en Trouw. Het belichte filmpje zullen ze naar de stichting De Koepel sturen.

Belicht? Zelfs bij nieuwe maan om middernacht komt er nog aardig wat licht uit de nachthemel. Stoorlicht afkomstig van straatlantaarns, autokoplampen, de oranje assimilatieverlichting in kassen en reclameborden. Via de stichting De Koepel, die actief is op het gebied van de amateursterrenkunde, gaan de filmpjes naar dr. ir. D. A. Schreuder in Leidschendam, die het project heeft bedacht.

Schreuder is deskundige op het gebied van straatverlichting en geinteresseerd in sterrenkunde. Deze wetenschap heeft steeds meer last van lichtvervuiling. Sommige sterrenwachten, zoals die op Mount Wilson bij Los Angeles, zijn zelfs bijna waardeloos geworden doordat de nabije stad teveel licht verspreidt. Ook in Nederland zijn er genoeg gebieden waar de Melkweg niet langer terloops aan de hemel te ontdekken is.

Het project van De Koepel moet een lichtkaart van de Nederlandse nachthemel opleveren. Wie mee wil werken doet het volgende: draai in in een gewone spiegelreflexcamera een Fuji 400 ASA diafilm. Zet de lens (55 mm standaardlens, geen zoomlens) op een groot diafragma (4 of 5.6), kies voor een oneindige sluitertijd en maak uiterlijk in de eerste week van februari enkele opnamen van tachtig seconden van het zenith (onbewolkt). Doe dat liefst op een plek waar U toch al graag naar de sterren kijkt en eventueel een telescoop of camera hanteert. De maansikkel en straatlantaarns of andere aardse lichtbronnen moeten buiten beeld blijven. Laat het rolletje normaal ontwikkelen, niet inramen, en stuur het binnen een maand, met vermelding van plaats en tijd, naar stichting De Koepel, Zonnenburg 2, 3512 NL in Utrecht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden